De afname is vooral toe te schrijven aan het laatste kwartaal van dit jaar. Zo blijkt uit cijfers dat het vrachtvolume in oktober met 3,9% kromp. Alphaliner verwacht nog grotere tegenslagen in de maanden november en december. Als reden noemt het onderzoeksbureau onder meer de onzekerheid bij verladers over mogelijk nieuwe importtarieven voor de VS.

Flinke dip

De eerste drie maanden van dit jaar waren, ondanks de handelsoorlog tussen de VS en China, een klein beetje beter vergeleken met dezelfde periode vorig jaar (+0,02%).

Maar waar in het vierde kwartaal van 2018 sprake was van een behoorlijke toename van het vrachtvolume, uit angst bij verladers voor hogere tarieven in 2019, blijft deze opleving in de laatste drie maanden van dit jaar uit. Sterker nog: Alphaliner verwacht een flinke dip.

Mocht er op de trans-Pacifische handelsroutes daadwerkelijk een daling plaatsvinden, is dat voor het eerst in tien jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement