Bron afbeelding: Fleetmon

Op het schokkerige filmpje (onderaan dit artikel) is te zien dat een geüniformeerd Venezolaans bemanningslid met een AK-47 op het cruiseschip schiet en dat de schepen vlak daarna hardhandig met elkaar in aanraking komen. Vrijwel meteen daarna begint de ‘Naiguatá’ te zinken. Volgens de Venezolaanse marine zijn overigens alle 44 opvarenden in veiligheid gebracht, maar hoe dat in zijn werk is gegaan, is onduidelijk.

Illegale poging

Volgens het Duitse Columbia Cruise Services, dat de Portugese ‘Resolute’ beheert, heeft het marineschip in internationale wateren een illegale poging ondernomen om het cruiseschip te dwingen naar een Venezolaanse haven te varen.

Toen de kapitein van de ‘Resolute’ weigerde om uit te wijken, probeerde de ‘Naiguatá’ dat via fysiek contact. Het marineschip bleek echter niet bestand tegen de bulbsteven van ‘Resolute’. Die is zwaar versterkt en bestand tegen zware ijsgang in polaire wateren.

Met het, zo te zien zwaar geredigeerde, filmpje proberen de Venezolanen aan te tonen dat niet de ‘Naiguatá’ fout zat, maar juist door ‘Resolute’ is geramd. De video geeft echter geen antwoord op de vraag waarom het schip überhaupt met een automatisch wapen werd beschoten en hoe de ‘Naiguatá’ in internationale wateren in aanvaring kon komen met het andere schip, dat op dat moment vrijwel stil lag en bezig was met motoronderhoud.

Huurlingen

In een verklaring zegt Venezuela niet uit te kunnen sluiten dat de ‘Resolute’ huurlingen vervoerde om militaire bases in Venezuela aan te vallen. Maar of de ‘Naiguatá’ er om die reden op af is gestuurd, is evenmin duidelijk. Het pool-cruiseschip was onderweg van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires naar Willemstad op Curaçao en had voor zover bekend geen passagiers aan boord.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement