‘Maersk heeft oorlogskas van 20 miljard dollar’

acquisities

Dankzij de tarief-explosie in het laatste kwartaal van vorig jaar heeft Maersk bijna twintig miljard dollar in kas om om aan overnames te besteden.

Dat zegt de investeringsbank Jefferies in een analyse van ‘s werelds grootste containervervoerder aan de vooravond van de publicatie van diens jaarcijfers, waarover het Deense ShippingWatch bericht. Volgens het rapport beschikte ‘Big blue’ aan het eind van het derde kwartaal over een ‘acquisitiekas’ van negen miljard dollar en is dat bedrag in de laatste drie maanden meer dan verdubbeld.

Uitbreiding

Volgens de bank kan Maersk zijn ‘overvloedige financiële middelen’ inzetten voor uitbreiding van de containerlogistiek aan land, wat door topman Soren Skou tot topprioriteit is verheven. De bedoeling is dat niet-maritieme activiteiten over drie jaar de helft van de operationele winst (ebit) genereren. De containervaart is nu nog goed voor meer dan 80% van het resultaat.

Sinds de aankondiging van de 50-procents doelstelling hebben de Denen drie acquisities gedaan: de Amerikaanse distributeur Performance Team (PT) voor 545 miljoen dollar, de Zweedse douane-expediteur KGH Customs voor 281 miljoen miljoen dollar en de eveneens Amerikaanse douane-expediteur VandeGrift voor een onbekend bedrag.

Miljardenaankopen

Na de overname van KGH Customs zei Skou in een interview niet van plan te zijn om naar het voorbeeld van CMA CGM, dat Ceva Logistics inlijfde, miljardenaankopen te doen. Volgens hem is de investeringsstrategie vooral gericht op het ‘verwerven van competenties en technologieën’ en niet zozeer op het kopen van omzet en klanten.

Jefferies verwacht dat Maersk zijn 50-procents doelstelling gaat bijstellen, omdat het door de winstexplosie in het containervervoer over zee bijna onmogelijk wordt die te halen. De bank denkt dat de sector in de eerste helft 85% van het bruto concernresultaat (ebitda) genereert. De rederij kondigde in november aan dat de ebitda over 2020 waarschijnlijk tussen de acht en 8,5 miljard dollar zal uitkomen.

‘Maersk heeft oorlogskas van 20 miljard dollar’ | NT

‘Maersk heeft oorlogskas van 20 miljard dollar’

acquisities

Dankzij de tarief-explosie in het laatste kwartaal van vorig jaar heeft Maersk bijna twintig miljard dollar in kas om om aan overnames te besteden.

Dat zegt de investeringsbank Jefferies in een analyse van ‘s werelds grootste containervervoerder aan de vooravond van de publicatie van diens jaarcijfers, waarover het Deense ShippingWatch bericht. Volgens het rapport beschikte ‘Big blue’ aan het eind van het derde kwartaal over een ‘acquisitiekas’ van negen miljard dollar en is dat bedrag in de laatste drie maanden meer dan verdubbeld.

Uitbreiding

Volgens de bank kan Maersk zijn ‘overvloedige financiële middelen’ inzetten voor uitbreiding van de containerlogistiek aan land, wat door topman Soren Skou tot topprioriteit is verheven. De bedoeling is dat niet-maritieme activiteiten over drie jaar de helft van de operationele winst (ebit) genereren. De containervaart is nu nog goed voor meer dan 80% van het resultaat.

Sinds de aankondiging van de 50-procents doelstelling hebben de Denen drie acquisities gedaan: de Amerikaanse distributeur Performance Team (PT) voor 545 miljoen dollar, de Zweedse douane-expediteur KGH Customs voor 281 miljoen miljoen dollar en de eveneens Amerikaanse douane-expediteur VandeGrift voor een onbekend bedrag.

Miljardenaankopen

Na de overname van KGH Customs zei Skou in een interview niet van plan te zijn om naar het voorbeeld van CMA CGM, dat Ceva Logistics inlijfde, miljardenaankopen te doen. Volgens hem is de investeringsstrategie vooral gericht op het ‘verwerven van competenties en technologieën’ en niet zozeer op het kopen van omzet en klanten.

Jefferies verwacht dat Maersk zijn 50-procents doelstelling gaat bijstellen, omdat het door de winstexplosie in het containervervoer over zee bijna onmogelijk wordt die te halen. De bank denkt dat de sector in de eerste helft 85% van het bruto concernresultaat (ebitda) genereert. De rederij kondigde in november aan dat de ebitda over 2020 waarschijnlijk tussen de acht en 8,5 miljard dollar zal uitkomen.