Zijn bemanningsleden, van wie sommigen het virus ook opliepen, hebben het lichaam van de kapitein na zijn overlijden in een koelruimte van het schip gelegd, waarna het vaartuig wekenlang voor anker ging nabij Jakarta (Indonesië). Zowel Indonesië als Malesië en Singapore weigerden het schip nu al wekenlang toegang tot hun havens te verlenen, waardoor er nu niets anders op zit dan naar Italië te varen.

Coronavirus

De ‘Ital Libera’ was op het moment dat het coronavirus aan boord toesloeg op weg vanuit Durban (Zuid-Afrika) naar Singapore en verschillende andere Aziatische bestemmingen. Voor de lading die aan boord is, is al ‘force majeure’ verklaard, overmacht. Na het bezoek aan Italië is het de bedoeling dat het schip andermaal koers zet naar havens in Azië.

De familie van kapitein Capurro heeft in de pers kritiek geleverd op de omgang van de scheepvaartsector met corona. Het bevreemdt hen dan er aan boord van grote vrachtschepen geen dokter meevaart of een goed gevulde medicijnkast aanwezig is.

De ‘Ital Libera’ is een containerschip (5090 teu) van rederij Italia Marittima, het vroegere Lloyd Triestino, sinds 2006 eigendom van de Taiwanese rederij Evergreen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement