Deense varende vrouwen verdienen minder en hebben last van seksisme

Veiligheid

Deense vrouwelijke zeevarenden verdienen beduidend minder dan hun mannelijke collega’s en hebben relatief vaak te maken met seksueel ongewenst gedrag.

Dat blijkt uit een onderzoek van WIS-Denmark, de Deense afdeling van de netwerkorganisatie Women in Shipping, in samenwerking met de Deense redersvereniging. Daarin werden 160 zeevarende vrouwen geënquêteerd over hun ervaringen in de afgelopen vijf jaar.

WIS-Denmark meldt zelf dat het onderzoek ‘enkele problemen’ aan het licht heeft gebracht, maar geeft geen inzage in de resultaten van de enquête. Het dagblad Berlingske meldt die wel. De Deense krant meldt onder meer dat varende vrouwen gemiddeld 30% minder blijken te verdienen dan hun mannelijke collega’s.

Daarnaast meldde 38% van de ondervraagde vrouwen dat ze in de afgelopen vijf jaar te maken te hebben gehad met seksisme op hun werkplek. 28% procent gaf aan in die periode te maken hebben gehad met seksuele intimidatie.

Uitbannen

Woordvoerder Anne Trol van de redersvereniging zegt het ‘zeer te betreuren’ dat de percentages zo hoog zijn en dat er vrouwen zijn die zich op hun werk niet veilig voelen. ‘Dit staat ver af van onze waarden, dus we moeten eraan werken om dit uit te bannen’, aldus Trol.

Hoofd Diversiteit en Inclusiviteit Rachel Osikoya van Maersk laat weten dat de rederij ‘er alles aan doet om een ​​cultuur te creëren waarin geen plaats is voor seksisme en seksuele intimidatie. ‘Daarom werken we hard aan het nauwkeurig onderzoeken van alle werkprocedures en beleidsregels’, aldus Osikoya.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Deense varende vrouwen verdienen minder en hebben last van seksisme | NT

Deense varende vrouwen verdienen minder en hebben last van seksisme

Veiligheid

Deense vrouwelijke zeevarenden verdienen beduidend minder dan hun mannelijke collega’s en hebben relatief vaak te maken met seksueel ongewenst gedrag.

Dat blijkt uit een onderzoek van WIS-Denmark, de Deense afdeling van de netwerkorganisatie Women in Shipping, in samenwerking met de Deense redersvereniging. Daarin werden 160 zeevarende vrouwen geënquêteerd over hun ervaringen in de afgelopen vijf jaar.

WIS-Denmark meldt zelf dat het onderzoek ‘enkele problemen’ aan het licht heeft gebracht, maar geeft geen inzage in de resultaten van de enquête. Het dagblad Berlingske meldt die wel. De Deense krant meldt onder meer dat varende vrouwen gemiddeld 30% minder blijken te verdienen dan hun mannelijke collega’s.

Daarnaast meldde 38% van de ondervraagde vrouwen dat ze in de afgelopen vijf jaar te maken te hebben gehad met seksisme op hun werkplek. 28% procent gaf aan in die periode te maken hebben gehad met seksuele intimidatie.

Uitbannen

Woordvoerder Anne Trol van de redersvereniging zegt het ‘zeer te betreuren’ dat de percentages zo hoog zijn en dat er vrouwen zijn die zich op hun werk niet veilig voelen. ‘Dit staat ver af van onze waarden, dus we moeten eraan werken om dit uit te bannen’, aldus Trol.

Hoofd Diversiteit en Inclusiviteit Rachel Osikoya van Maersk laat weten dat de rederij ‘er alles aan doet om een ​​cultuur te creëren waarin geen plaats is voor seksisme en seksuele intimidatie. ‘Daarom werken we hard aan het nauwkeurig onderzoeken van alle werkprocedures en beleidsregels’, aldus Osikoya.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement