Rek voor reders er nog niet uit: Shanghai-Europa-tarief naar 7777 dollar

Tariefbarometers

De rek in de containertarieven is er nog altijd niet uit. Volgens de Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), de belangrijke internationale barometer voor de spottarieven in de containerlijnvaart, is het tarief voor het vervoer van een twintigvoets container van Shanghai naar Europa afgelopen week doorgestegen naar 7777 dollar.

Voor de verladers is het geen geluksgetal, want het tarief bereikt daarmee een nieuwe recordhoogte. Ook op wereldschaal blijven de containerprijzen stijgen. De wereldwijde SCFI, die op oudejaarsdag de barrière van 5.000 punten doorbrak, is nu doorgestegen naar 5109.6 punten.

Shanghai-Rotterdam

Ook de concurrerende World Container Index van consultancybureau Drewry steeg afgelopen week, met 1,1%, om uit te komen op een gemiddeld internationaal tarief van 9408 dollar per veertigvoets container. Op de route Shanghai-Rotterdam steeg het tarief volgens de berekeningen van Drewry naar 13658 dollar per veertigvoeter. Die stijging was overigens klein: 16 dollar meer vergeleken met een week eerder. Een grotere stijging was er op de route Shanghai-Los Angeles, waar de prijzen met 300 dollar omhoog gingen.

In China doen zich in de ene na de andere havenstad kleine corona-uitbraken voor die door de autoriteiten rigoureus worden aangepakt. Na Ningbo en Shenzhen was het afgelopen weekend de beurt aan Tianjin, waar een enorme operatie op touw werd gezet om alle 14 miljoen inwoners te testen.

Om de komende Oympische Winterspelen in Beijing niet in de war te schoppen, lijkt het erop dat Tianjin in lockdown moet. Wat dat voor de haven van Tianjin gaat betekenen, is nog onduidelijk. In Ningbo en Shenzhen had de logistiek afgelopen week wel wat last van bijvoorbeeld beperkingen van het vrachtwagenverkeer, maar het kwam, anders dan vorig jaar in die twee havensteden, voorlopig niet tot sluitingen van haventerminals.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Rek voor reders er nog niet uit: Shanghai-Europa-tarief naar 7777 dollar | NT

Rek voor reders er nog niet uit: Shanghai-Europa-tarief naar 7777 dollar

Tariefbarometers

De rek in de containertarieven is er nog altijd niet uit. Volgens de Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), de belangrijke internationale barometer voor de spottarieven in de containerlijnvaart, is het tarief voor het vervoer van een twintigvoets container van Shanghai naar Europa afgelopen week doorgestegen naar 7777 dollar.

Voor de verladers is het geen geluksgetal, want het tarief bereikt daarmee een nieuwe recordhoogte. Ook op wereldschaal blijven de containerprijzen stijgen. De wereldwijde SCFI, die op oudejaarsdag de barrière van 5.000 punten doorbrak, is nu doorgestegen naar 5109.6 punten.

Shanghai-Rotterdam

Ook de concurrerende World Container Index van consultancybureau Drewry steeg afgelopen week, met 1,1%, om uit te komen op een gemiddeld internationaal tarief van 9408 dollar per veertigvoets container. Op de route Shanghai-Rotterdam steeg het tarief volgens de berekeningen van Drewry naar 13658 dollar per veertigvoeter. Die stijging was overigens klein: 16 dollar meer vergeleken met een week eerder. Een grotere stijging was er op de route Shanghai-Los Angeles, waar de prijzen met 300 dollar omhoog gingen.

In China doen zich in de ene na de andere havenstad kleine corona-uitbraken voor die door de autoriteiten rigoureus worden aangepakt. Na Ningbo en Shenzhen was het afgelopen weekend de beurt aan Tianjin, waar een enorme operatie op touw werd gezet om alle 14 miljoen inwoners te testen.

Om de komende Oympische Winterspelen in Beijing niet in de war te schoppen, lijkt het erop dat Tianjin in lockdown moet. Wat dat voor de haven van Tianjin gaat betekenen, is nog onduidelijk. In Ningbo en Shenzhen had de logistiek afgelopen week wel wat last van bijvoorbeeld beperkingen van het vrachtwagenverkeer, maar het kwam, anders dan vorig jaar in die twee havensteden, voorlopig niet tot sluitingen van haventerminals.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding