De nettowinst daalde met ruim 53% tot 1,9 miljard euro. Dat komt vooral door de sterke daling van de tarieven in het containervervoer ten opzichte van vorig jaar. Het vervoerde volume daalde eveneens, maar met een min van een kleine 5% tot drie miljoen teu, veel minder hard dan de winst.

Ceo Rolf Habben Jansen spreekt van een ‘normalisering’ van de vrachtenmarkt, na de enorme piek tijdens de corona-periode. ‘De marktomgeving is genormaliseerd, met overeenkomstige dalingen in de vraag en vrachttarieven. Dit zal in de loop van het jaar ongetwijfeld impact hebben op onze inkomsten, dus we zullen onze kosten zeer goed in de gaten houden’, aldus de Nederlandse topman in het kwartaalbericht.

De omzet viel met bijna 30% terug tot 5,6 miljard en de brutowinst (ebit) zelfs met bijna 60% tot 1,75 miljard euro. Voor het het hele jaar handhaaft het management de verwachting dat de ebit ergens tussen de twee en vier miljard euro zal uitkomen.

Daar wordt echter wel een fors voorbehoud aan toegevoegd: ‘de aanhoudende oorlog in Oekraïne, andere geopolitieke onzekerheden en aanhoudende inflatiedruk creëren echter risico’s die de prognoses negatief kunnen beïnvloeden’, aldus de verklaring.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement