Betrouwbaarheid lijnvaart gaat richting niveau van voor corona

66,8% op tijd

De betrouwbaarheid van de internationale containervaart is in mei verder verbeterd en begint weer in de buurt van het niveau van voor de coronacrisis te komen.

Foto: NT / Henk Claeys

Dat valt af te leiden uit de jongste cijfers uit het laatste Global liner performance rapport van Sea-Intelligence (SI). De punctualiteit, het percentage schepen dat volgens schema in de loshaven arriveert, steeg met 2,7 procentpunt tot 66,8%. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van mei vorig jaar, toen slechts iets meer dan één op de drie schepen op tijd aankwam. 

Dat is nog wel ongeveer acht punten onder het niveau van mei 2020, toen de punctualiteit rond de 75% lag. Vanaf juli dat jaar verminderde de betrouwbaarheid fors en kelderde de punctualiteit tot rond de 45% aan het eind van het jaar. Eind 2021 werd het dieptepunt bereikt en arriveerden nog maar iets meer dan drie van de tien schepen op tijd. Begin dit jaar lag de punctualiteit weer boven de 50%.

Gemiddelde vertraging

De gemiddelde vertraging van schepen die te laat in de loshaven arriveerden nam maand-op-maand een fractie toe tot gemiddeld 4,39 dagen. Dat is nog steeds een flinke verbetering ten opzichte van een jaar geleden, toen dit gemiddeld 6,25 dagen was. Het is volgens SI ook beter dan tijdens de hele corona-periode.

Dertien van de top-14 containerrederijen realiseerden een maand-op-maand-verbetering van de punctualiteit. De uitzondering is HMM, dat een daling van 2,5 procentpunt noteerde. In vergelijking met een jaar geleden is de betrouwbaarheid van alle carriers met dubbele cijfers verbeterd.

Ranglijst

Maersk, volgens de cijfers van SI al jaren de meest betrouwbare containerrederij, voert de ranglijst aan met een punctualiteit van 73,5%. Opvallendste naam in de rangschikking is echter die van het Taiwanese Wan Hai, dat vooral sterk is in het intra-Azië vervoer. Die schoot het afgelopen jaar omhoog naar de tweede plek, dankzij een verbetering van de punctualiteit van slechts 22% naar 70,9%.

Ook MSC noteerde de afgelopen twaalf maanden een forse verbetering, van 32% naar 70,4%, en is daarmee naar de derde plek opgeklommen. Hamburg-Süd verbeterde ook flink, van 43,4% naar 69,4%, maar verloor zijn tweede plek in de rangschikking en staat nu op plek vier.

Helemaal onderaan de rangschikking staat nu HMM met een betrouwbaarheid van de dienstregeling van 52,6%. Evergreen stond tijdens de coronapandemie veelvuldig op die laatste plek, maar is dankzij een verbetering van de punctualiteit van 27,7% tot 68,2% inmiddels opgerukt naar de zesde plaats.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Betrouwbaarheid lijnvaart gaat richting niveau van voor corona | NT

Betrouwbaarheid lijnvaart gaat richting niveau van voor corona

66,8% op tijd

De betrouwbaarheid van de internationale containervaart is in mei verder verbeterd en begint weer in de buurt van het niveau van voor de coronacrisis te komen.

Foto: NT / Henk Claeys

Dat valt af te leiden uit de jongste cijfers uit het laatste Global liner performance rapport van Sea-Intelligence (SI). De punctualiteit, het percentage schepen dat volgens schema in de loshaven arriveert, steeg met 2,7 procentpunt tot 66,8%. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van mei vorig jaar, toen slechts iets meer dan één op de drie schepen op tijd aankwam. 

Dat is nog wel ongeveer acht punten onder het niveau van mei 2020, toen de punctualiteit rond de 75% lag. Vanaf juli dat jaar verminderde de betrouwbaarheid fors en kelderde de punctualiteit tot rond de 45% aan het eind van het jaar. Eind 2021 werd het dieptepunt bereikt en arriveerden nog maar iets meer dan drie van de tien schepen op tijd. Begin dit jaar lag de punctualiteit weer boven de 50%.

Gemiddelde vertraging

De gemiddelde vertraging van schepen die te laat in de loshaven arriveerden nam maand-op-maand een fractie toe tot gemiddeld 4,39 dagen. Dat is nog steeds een flinke verbetering ten opzichte van een jaar geleden, toen dit gemiddeld 6,25 dagen was. Het is volgens SI ook beter dan tijdens de hele corona-periode.

Dertien van de top-14 containerrederijen realiseerden een maand-op-maand-verbetering van de punctualiteit. De uitzondering is HMM, dat een daling van 2,5 procentpunt noteerde. In vergelijking met een jaar geleden is de betrouwbaarheid van alle carriers met dubbele cijfers verbeterd.

Ranglijst

Maersk, volgens de cijfers van SI al jaren de meest betrouwbare containerrederij, voert de ranglijst aan met een punctualiteit van 73,5%. Opvallendste naam in de rangschikking is echter die van het Taiwanese Wan Hai, dat vooral sterk is in het intra-Azië vervoer. Die schoot het afgelopen jaar omhoog naar de tweede plek, dankzij een verbetering van de punctualiteit van slechts 22% naar 70,9%.

Ook MSC noteerde de afgelopen twaalf maanden een forse verbetering, van 32% naar 70,4%, en is daarmee naar de derde plek opgeklommen. Hamburg-Süd verbeterde ook flink, van 43,4% naar 69,4%, maar verloor zijn tweede plek in de rangschikking en staat nu op plek vier.

Helemaal onderaan de rangschikking staat nu HMM met een betrouwbaarheid van de dienstregeling van 52,6%. Evergreen stond tijdens de coronapandemie veelvuldig op die laatste plek, maar is dankzij een verbetering van de punctualiteit van 27,7% tot 68,2% inmiddels opgerukt naar de zesde plaats.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement