Grootste zuigzeilen aller tijden geplaatst op Nederlands vrachtschip (+video)

‘Eems Traveller’

Op het Nederlandse general cargo-schip ‘Eems Traveller’ (2850 dwt) van de Delfzijlse scheepvaartonderneming Amasus Shipping zijn tijdens een havenaanloop in Bilbao twee ‘suction sails’ van zeventien meter hoog geplaatst, moderne zeilen van staal die het schip moeten helpen om voor de aandrijving zoveel mogelijk gebruik te maken van windenergie. Het zijn de grootste zuigzeilen die ooit op een schip zijn geïnstalleerd, meldt Bound4blue, het Spaanse windenergiebedrijf dat de geestelijk vader is van de eSails, de commerciële naam van de innovatieve Spaanse zeilen.

De Spaanse eSails zijn vergelijkbaar met de Nederlandse Ventifoils van het Groningse bedrijf Econowind. De dikke verticale palen ontwikkelen een voortstuwende kracht als er lucht omheen stroomt, een kracht die volgens Bound4blue bij de eSails zeven keer zo groot is als die bij de vleugel van een vliegtuig.

Na het systeem uitvoerig te hebben getest in windtunnels plaatste Bound4blue de eerste eSail twee jaar geleden op een vissersboot. Daarna had het general cargo-schip ‘La Naumon’, varend onder de vlag van Saint Kitts and Nevis (en in 1979 gebouwd in Nederland), de primeur als eerste vrachtschip met een eSail.

De nu op de ‘Eems Traveller’ geplaatste zeilen zijn volgens Bound4blue ‘een nieuwe en verbeterde generatie’ in vergelijking met die van de ‘La Naumon’. Het installeren van het systeem op het Nederlandse vrachtschip is gebeurd in twee stappen. Vorig jaar werden in een droogdok in Nederland al de twee funderingen voor de zeilen aangebracht, en nu zijn in de haven van Bilbao dus de twee stalen zeilen op hun plek gezet. Die klus lukte in minder dan vier uur.

José Miguel Bermudez, ceo van Bound4blue, wijst erop hoe bijzonder het is dat de zeilen zijn aangebracht tijdens een gewone havenaanloop van het schip. ‘We hebben voor het eerst gebruik gemaakt van haveninfrastructuur om onze systemen te installeren, en dat laat zien dat scheepseigenaren niet hoeven te wachten op een onderhoudsbeurt om hun schip te kunnen laten profiteren van windaandrijving.’ Het Spaanse bedrijf zegt ook al bezig te zijn met projecten om zeilen te plaatsen op ro/ro-schepen, tankers en bulk carriers.

Bewegende beelden van het plaatsen van de eSails op de ‘Eems Traveller’:

Grootste zuigzeilen aller tijden geplaatst op Nederlands vrachtschip (+video) | NT

Grootste zuigzeilen aller tijden geplaatst op Nederlands vrachtschip (+video)

‘Eems Traveller’

Op het Nederlandse general cargo-schip ‘Eems Traveller’ (2850 dwt) van de Delfzijlse scheepvaartonderneming Amasus Shipping zijn tijdens een havenaanloop in Bilbao twee ‘suction sails’ van zeventien meter hoog geplaatst, moderne zeilen van staal die het schip moeten helpen om voor de aandrijving zoveel mogelijk gebruik te maken van windenergie. Het zijn de grootste zuigzeilen die ooit op een schip zijn geïnstalleerd, meldt Bound4blue, het Spaanse windenergiebedrijf dat de geestelijk vader is van de eSails, de commerciële naam van de innovatieve Spaanse zeilen.

De Spaanse eSails zijn vergelijkbaar met de Nederlandse Ventifoils van het Groningse bedrijf Econowind. De dikke verticale palen ontwikkelen een voortstuwende kracht als er lucht omheen stroomt, een kracht die volgens Bound4blue bij de eSails zeven keer zo groot is als die bij de vleugel van een vliegtuig.

Na het systeem uitvoerig te hebben getest in windtunnels plaatste Bound4blue de eerste eSail twee jaar geleden op een vissersboot. Daarna had het general cargo-schip ‘La Naumon’, varend onder de vlag van Saint Kitts and Nevis (en in 1979 gebouwd in Nederland), de primeur als eerste vrachtschip met een eSail.

De nu op de ‘Eems Traveller’ geplaatste zeilen zijn volgens Bound4blue ‘een nieuwe en verbeterde generatie’ in vergelijking met die van de ‘La Naumon’. Het installeren van het systeem op het Nederlandse vrachtschip is gebeurd in twee stappen. Vorig jaar werden in een droogdok in Nederland al de twee funderingen voor de zeilen aangebracht, en nu zijn in de haven van Bilbao dus de twee stalen zeilen op hun plek gezet. Die klus lukte in minder dan vier uur.

José Miguel Bermudez, ceo van Bound4blue, wijst erop hoe bijzonder het is dat de zeilen zijn aangebracht tijdens een gewone havenaanloop van het schip. ‘We hebben voor het eerst gebruik gemaakt van haveninfrastructuur om onze systemen te installeren, en dat laat zien dat scheepseigenaren niet hoeven te wachten op een onderhoudsbeurt om hun schip te kunnen laten profiteren van windaandrijving.’ Het Spaanse bedrijf zegt ook al bezig te zijn met projecten om zeilen te plaatsen op ro/ro-schepen, tankers en bulk carriers.

Bewegende beelden van het plaatsen van de eSails op de ‘Eems Traveller’: