Containerrederijen verklaren de oorlog aan bruingemarmerde stinkwants

inspectie-voorschrift

Voordat rederijen een lege container overdragen aan een verlader moeten ze die container eerst nauwgezet inspecteren op de mogelijke aanwezigheid van plaagdieren. Dat staat in een herziene versie van de Unified Container Inspection & Repair Criteria (UCIRC), een handboek van de internationale rederijverenigingen World Shipping Council (WSC), International Chamber of Shipping (ICS) en de internationale containervervoerbelangenorganisatie Bureau International des Containers (BIC).

Foto: Shutterstock

De UCIRC-voorschriften werden in het jaar 2000 ingevoerd om ervoor te zorgen dat wereldwijd op alle containerdepots en containeroverslaglocaties dezelfde criteria zouden worden gehanteerd bij het inspecteren van containers op de aanwezigheid van materiële schade en vervormingen, maar schadelijke insecten en andere dieren die gewassen opeten en/of ziekten verspreiden, waren in die voorschriften tot nu toe nog geen aandachtspunt.

‘De internationale supply chain is waarschijnlijk een van de meest complexe netwerken die ooit door de mensheid gecreëerd is, met jaarlijks 250 miljoen containers die verplaatst worden’, aldus de belangenorganisaties. ‘De sector heeft zich verder ontwikkeld en, misschien wel het belangrijkst, schadelijk ongedierte dat meelift in of op containers is een toenemende bron van zorg geworden.’

Plantensoorten

De organisaties noemen als voorbeelden de bruingemarmerde stinkwants, een oorspronkelijk uit Azië afkomstig insect dat honderdzeventig verschillende plantensoorten op zijn menu heeft staan en daarmee de schrik is van de wereldwijde landbouw, en de vliegende sponzige mot, een eveneens uit Azië stammende mot die de tanden zet in zo’n zeshonderd verschillende bomen en planten, zich duizelingwekkend enthousiast voortplant (honderden eitjes per keer) en in tegenstelling tot onze Europese motten grote afstanden vliegend kan afleggen.

Van ratten tot kakkerlakken en termieten: de lijst van mogelijke meelifters is groot, waarbij die laatste zelfs de tanden kan zetten in de zeecontainer zelf. Het is volgens de belangenorganisaties daarom nu de hoogste tijd om sectorbreed duidelijke afspraken te maken om het probleem van de plaagdieren te tackelen. De drie organisaties benadrukken dat ook andere partijen in de supply chain mee moeten helpen, maar met de nu gepresenteerde nieuwe voorschriften nemen de rederijen in elk geval al verantwoordelijkheid, stellen ze.

Inspectie

De aangepaste voorschriften zijn vooral een aanmoediging aan alle betrokkenen in de containerscheepvaart om extra alert te zijn en om voortaan beter op te letten dat containers niet alleen schadevrij zijn maar ook vrij van ongedierte. Bij inspectie moet zowel de binnenkant als de buitenkant nauwkeurig worden nagelopen op de eventuele aanwezigheid van aarde, plantaardig materiaal en zaden, waarbij ook de ventilatieroosters en reefercontainer-drains niet overgeslagen moeten worden. Wordt er onverhoopt iets aangetroffen dat niet in de container thuishoort, dat is het zaak de boel goed te bezemen en/of te wassen, zo wordt ook aangeraden in de video ‘Stopping the spread of invasive species’ die de World Shipping Council eerder al online zette:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Containerrederijen verklaren de oorlog aan bruingemarmerde stinkwants | NT

Containerrederijen verklaren de oorlog aan bruingemarmerde stinkwants

inspectie-voorschrift

Voordat rederijen een lege container overdragen aan een verlader moeten ze die container eerst nauwgezet inspecteren op de mogelijke aanwezigheid van plaagdieren. Dat staat in een herziene versie van de Unified Container Inspection & Repair Criteria (UCIRC), een handboek van de internationale rederijverenigingen World Shipping Council (WSC), International Chamber of Shipping (ICS) en de internationale containervervoerbelangenorganisatie Bureau International des Containers (BIC).

Foto: Shutterstock

De UCIRC-voorschriften werden in het jaar 2000 ingevoerd om ervoor te zorgen dat wereldwijd op alle containerdepots en containeroverslaglocaties dezelfde criteria zouden worden gehanteerd bij het inspecteren van containers op de aanwezigheid van materiële schade en vervormingen, maar schadelijke insecten en andere dieren die gewassen opeten en/of ziekten verspreiden, waren in die voorschriften tot nu toe nog geen aandachtspunt.

‘De internationale supply chain is waarschijnlijk een van de meest complexe netwerken die ooit door de mensheid gecreëerd is, met jaarlijks 250 miljoen containers die verplaatst worden’, aldus de belangenorganisaties. ‘De sector heeft zich verder ontwikkeld en, misschien wel het belangrijkst, schadelijk ongedierte dat meelift in of op containers is een toenemende bron van zorg geworden.’

Plantensoorten

De organisaties noemen als voorbeelden de bruingemarmerde stinkwants, een oorspronkelijk uit Azië afkomstig insect dat honderdzeventig verschillende plantensoorten op zijn menu heeft staan en daarmee de schrik is van de wereldwijde landbouw, en de vliegende sponzige mot, een eveneens uit Azië stammende mot die de tanden zet in zo’n zeshonderd verschillende bomen en planten, zich duizelingwekkend enthousiast voortplant (honderden eitjes per keer) en in tegenstelling tot onze Europese motten grote afstanden vliegend kan afleggen.

Van ratten tot kakkerlakken en termieten: de lijst van mogelijke meelifters is groot, waarbij die laatste zelfs de tanden kan zetten in de zeecontainer zelf. Het is volgens de belangenorganisaties daarom nu de hoogste tijd om sectorbreed duidelijke afspraken te maken om het probleem van de plaagdieren te tackelen. De drie organisaties benadrukken dat ook andere partijen in de supply chain mee moeten helpen, maar met de nu gepresenteerde nieuwe voorschriften nemen de rederijen in elk geval al verantwoordelijkheid, stellen ze.

Inspectie

De aangepaste voorschriften zijn vooral een aanmoediging aan alle betrokkenen in de containerscheepvaart om extra alert te zijn en om voortaan beter op te letten dat containers niet alleen schadevrij zijn maar ook vrij van ongedierte. Bij inspectie moet zowel de binnenkant als de buitenkant nauwkeurig worden nagelopen op de eventuele aanwezigheid van aarde, plantaardig materiaal en zaden, waarbij ook de ventilatieroosters en reefercontainer-drains niet overgeslagen moeten worden. Wordt er onverhoopt iets aangetroffen dat niet in de container thuishoort, dat is het zaak de boel goed te bezemen en/of te wassen, zo wordt ook aangeraden in de video ‘Stopping the spread of invasive species’ die de World Shipping Council eerder al online zette:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement