Analist: 39% van alle geleverde bunkerolie niet in de haak

bijmengen of watergehalte te hoog

Bij 39% van de bunkerolie die de internationale scheepvaart geleverd krijgt, wijkt het brandstofgehalte sterk (2% of meer) af van wat op papier door de bunkerleveranciers beloofd is. Dat stelt het nieuwe technologiebedrijf FuelTrust uit de Amerikaanse staat Texas op basis van een analyse van de geleverde bunkerolie in de jaren 2021 en 2022.

Foto: Havenbedrijf Rotterdam

Het meest voorkomende probleem is volgens FuelTrust dat het watergehalte van de bunkerolie vaak verhoogd is als die eenmaal in de bunkertank is beland. In de opslagtanks aan wal zit gemiddeld 0,1% water, in het schip bevat de bunkerolie 0,25% water. Hoewel dat nog binnen de internationaal afgesproken drempelwaarden blijft, gaat volgens FuelTrust zo wel 14.910 dollar per bunkerlevering verloren.

Bijmengen

Een ander bekend probleem in de bunkerwereld, dat van het bijmengen van afval- of zelfs gifstoffen in bunkerolie, speelt volgens de statistieken van FuelTrust een rol bij 7% van de bunkerleveringen. De Amerikaanse start-up, die zegt voor zijn analyse gebruik te hebben gemaakt van Artificial Intelligence, spreekt in zijn white paper ‘The cost of fraud in the maritime fuel market’ van ‘onethische praktijken en frauduleuze activiteiten’.

Bunkerolie bepaalt voor meer dan de helft de operationele kosten van een schip en dus kunnen frauduleuze praktijken en inadequate logistiek de winstgevendheid van scheepseigenaren, charteraars en bunkerleveranciers aanzienlijk schade berokkenen, aldus de Amerikaanse analist.

Problemen

Ook bunkerolie die op papier in orde is, zorgt in de praktijk vaak voor problemen, aldus FuelTrust. Afgelopen jaar kwamen wereldwijd meer dan zeshonderd zelfs helemaal stil te liggen door brandstofproblemen met bunkerolie die officieel aan de regels voldeed, waarmee de logistieke sector volgens de analist ruim 5 miljard dollar in rook zag opgaan.

Jonathan Arneault, ceo van FuelTrust, stelt dat bunkersector ‘een lange geschiedenis heeft van niet transparant zijn’ en dat op dat punt snel verbeteringen moeten komen. In de grote bunkerhaven Singapore zijn al sinds zeven jaar Mass Flow Meters verplicht gesteld, maar de Rotterdamse haven heeft dat Singaporese voorbeeld niet willen volgen vanwege de hoge kosten van die bunkermeetsystemen. Rotterdam onderzoekt dit jaar in samenwerking met het Antwerps-Brugse Havenbedrijf wel de bruikbaarheid van een in Antwerpen ontwikkelde prijsvriendelijkere bunkermeter.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Analist: 39% van alle geleverde bunkerolie niet in de haak | NT

Analist: 39% van alle geleverde bunkerolie niet in de haak

bijmengen of watergehalte te hoog

Bij 39% van de bunkerolie die de internationale scheepvaart geleverd krijgt, wijkt het brandstofgehalte sterk (2% of meer) af van wat op papier door de bunkerleveranciers beloofd is. Dat stelt het nieuwe technologiebedrijf FuelTrust uit de Amerikaanse staat Texas op basis van een analyse van de geleverde bunkerolie in de jaren 2021 en 2022.

Foto: Havenbedrijf Rotterdam

Het meest voorkomende probleem is volgens FuelTrust dat het watergehalte van de bunkerolie vaak verhoogd is als die eenmaal in de bunkertank is beland. In de opslagtanks aan wal zit gemiddeld 0,1% water, in het schip bevat de bunkerolie 0,25% water. Hoewel dat nog binnen de internationaal afgesproken drempelwaarden blijft, gaat volgens FuelTrust zo wel 14.910 dollar per bunkerlevering verloren.

Bijmengen

Een ander bekend probleem in de bunkerwereld, dat van het bijmengen van afval- of zelfs gifstoffen in bunkerolie, speelt volgens de statistieken van FuelTrust een rol bij 7% van de bunkerleveringen. De Amerikaanse start-up, die zegt voor zijn analyse gebruik te hebben gemaakt van Artificial Intelligence, spreekt in zijn white paper ‘The cost of fraud in the maritime fuel market’ van ‘onethische praktijken en frauduleuze activiteiten’.

Bunkerolie bepaalt voor meer dan de helft de operationele kosten van een schip en dus kunnen frauduleuze praktijken en inadequate logistiek de winstgevendheid van scheepseigenaren, charteraars en bunkerleveranciers aanzienlijk schade berokkenen, aldus de Amerikaanse analist.

Problemen

Ook bunkerolie die op papier in orde is, zorgt in de praktijk vaak voor problemen, aldus FuelTrust. Afgelopen jaar kwamen wereldwijd meer dan zeshonderd zelfs helemaal stil te liggen door brandstofproblemen met bunkerolie die officieel aan de regels voldeed, waarmee de logistieke sector volgens de analist ruim 5 miljard dollar in rook zag opgaan.

Jonathan Arneault, ceo van FuelTrust, stelt dat bunkersector ‘een lange geschiedenis heeft van niet transparant zijn’ en dat op dat punt snel verbeteringen moeten komen. In de grote bunkerhaven Singapore zijn al sinds zeven jaar Mass Flow Meters verplicht gesteld, maar de Rotterdamse haven heeft dat Singaporese voorbeeld niet willen volgen vanwege de hoge kosten van die bunkermeetsystemen. Rotterdam onderzoekt dit jaar in samenwerking met het Antwerps-Brugse Havenbedrijf wel de bruikbaarheid van een in Antwerpen ontwikkelde prijsvriendelijkere bunkermeter.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement