Dat is bekend gemaakt door Korea Development Bank en Korea Ocean Business Corp., die het belang van 40,65% van de Koreaanse staat in de rederij beheren. Dat belang wordt opgevoerd tot 57,87% door omgerekend ruim 700 miljoen euro aan leningen om te zetten in aandelen.

De Zuid-Koreaanse staat werd enkele jaren geleden na een reeks steunoperaties de grootste eigenaar van de groep, die toen nog onder de naam Hyundai Merchant Marine opereerde. Daarmee ontliep HMM het lot van het eveneens Koreaanse Hanjin, dat in 2016 failliet ging nadat de Koreaanse staat had geweigerd bij te springen.

Negen miljard

Volgens de Korea Economic Daily zou de verkoopprijs richting negen miljard dollar kunnen gaan. De Koreaanse entrepreneur Woo Oh-Hyun heeft al laten weten belangstelling te hebben, ‘mits de prijs niet te hoog is’. In de media heeft hij een overnamesom van zo’n drie miljard euro laten vallen.

Via de SM Group is hij met een belang van 6,5% na de twee staatsbedrijven al de grootste private aandeelhouder in HMM. SM is zes jaar geleden voortgekomen uit de restanten van Hanjin. Het bedrijf ging toen van start met twaalf voormalige Hanjin-schepen en wilde uitgroeien tot een toonaangevende containerrederij, maar heeft momenteel een vloot van slechts een kleine 70.000 teu.

In Koreaanse media circuleren de namen van een reeks andere Koreaanse overnamekandidaten, waaronder Hyundai Motor Group, CJ Group, Posco Group en Harim Group. HMM heeft een vloot met een capaciteit van bijna 800.000 teu, goed voor een marktaandeel van bijna 3%, wat de groep een aantrekkelijk doelwit maakt voor grote maritieme spelers.

Net zoals alle containerrederijen heeft HMM de afgelopen twee jaar recordwinsten geboekt, waardoor de groep na een magere periode nu weer vet op de botten heeft. Daarmee lijkt de Koreaanse regering de tijd nu rijp te vinden om het bedrijf te van de hand te doen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement