Harbers: lekkende brandstof car carrier zal niet naar Wadden stromen

brand nog niet geblust

Als er de komende dagen brandstof zou gaan lekken uit de nog steeds brandende car carrier ‘Fremantle Highway’ ten noorden van Ameland, dan zal die zich naar het noorden verspreiden en niet richting de Waddeneilanden. Dat komt door “de huidige en voor de komende dagen voorziene wind- en golfrichting”, schrijft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer.

Foto: ANP FLYING FOCUS

Woensdagavond meldde de Waddenvereniging dat er nog geen olie is gelekt uit het schip. Rijkswaterstaat is met een oliebestrijdingsvaartuig in de buurt om te kunnen ingrijpen zodra dat wel het geval is. Het schip kan nog niet worden weggesleept omdat de brand aan boord nog niet uit is.

Aanvankelijk lag de ‘Fremantle Highway’ dicht bij de vaargeul en bij een belangrijke gasleiding, schrijft Harbers. Het kon worden verplaatst en wordt nu met een noodsleepkabel op zijn plek gehouden. Het schip heeft volgens de minister 2800 auto’s aan boord, waaronder een aantal elektrische voertuigen.

Voordat het brandende vrachtschip verder weggesleept kan worden, moet de temperatuur aan boord dalen. Daarvoor wordt de huid van het schip gekoeld met een brandblusinstallatie vanaf de sleper ‘Fairplay 30’. Volgens een woordvoerster van de kustwacht houden experts op de sleper ‘Guardian’ onder meer de temperatuur in de gaten en werken ze aan een plan van aanpak. Ze verwacht niet dat de situatie binnenkort verandert.

De kustwacht laat verder weten dat de brand aan boord van de ‘Fremantle Highway’ nog niet geblust kan worden, omdat het bluswater kan zorgen voor stabiliteitsproblemen. Ook is het nog niet mogelijk mensen aan boord te brengen.

De brand brak dinsdagavond uit. De oorzaak is nog niet bekend. Alle bemanningsleden zijn na het uitbreken van de brand geëvacueerd. Zeven van hen zijn vanaf grote hoogte van boord gesprongen en gered met vaartuigen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Een van hen is aan boord van een van de reddingsboten overleden. De overige zestien opvarenden zestien zijn met een helikopter geëvacueerd.

Het schip vaart onder Panamese vlag, maar de eigenaar is het Japanse bedrijf Shoei Kisen Kaisha. Dat laat weten dat het schip onderweg was naar Singapore en meewerkt met de Nederlandse autoriteiten. Ook meldt het bedrijf dat er 21 Indiase bemanningsleden aan boord waren, maar de kustwacht is er zeker van dat 23 opvarenden zijn gered.

Ook de Indiase ambassade in Nederland spreekt op sociale media van 21 Indiase bemanningsleden. De ambassade staat in contact met de opvarenden en met de familie van het omgekomen bemanningslid.

Harbers: lekkende brandstof car carrier zal niet naar Wadden stromen | NT

Harbers: lekkende brandstof car carrier zal niet naar Wadden stromen

brand nog niet geblust

Als er de komende dagen brandstof zou gaan lekken uit de nog steeds brandende car carrier ‘Fremantle Highway’ ten noorden van Ameland, dan zal die zich naar het noorden verspreiden en niet richting de Waddeneilanden. Dat komt door “de huidige en voor de komende dagen voorziene wind- en golfrichting”, schrijft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer.

Foto: ANP FLYING FOCUS

Woensdagavond meldde de Waddenvereniging dat er nog geen olie is gelekt uit het schip. Rijkswaterstaat is met een oliebestrijdingsvaartuig in de buurt om te kunnen ingrijpen zodra dat wel het geval is. Het schip kan nog niet worden weggesleept omdat de brand aan boord nog niet uit is.

Aanvankelijk lag de ‘Fremantle Highway’ dicht bij de vaargeul en bij een belangrijke gasleiding, schrijft Harbers. Het kon worden verplaatst en wordt nu met een noodsleepkabel op zijn plek gehouden. Het schip heeft volgens de minister 2800 auto’s aan boord, waaronder een aantal elektrische voertuigen.

Voordat het brandende vrachtschip verder weggesleept kan worden, moet de temperatuur aan boord dalen. Daarvoor wordt de huid van het schip gekoeld met een brandblusinstallatie vanaf de sleper ‘Fairplay 30’. Volgens een woordvoerster van de kustwacht houden experts op de sleper ‘Guardian’ onder meer de temperatuur in de gaten en werken ze aan een plan van aanpak. Ze verwacht niet dat de situatie binnenkort verandert.

De kustwacht laat verder weten dat de brand aan boord van de ‘Fremantle Highway’ nog niet geblust kan worden, omdat het bluswater kan zorgen voor stabiliteitsproblemen. Ook is het nog niet mogelijk mensen aan boord te brengen.

De brand brak dinsdagavond uit. De oorzaak is nog niet bekend. Alle bemanningsleden zijn na het uitbreken van de brand geëvacueerd. Zeven van hen zijn vanaf grote hoogte van boord gesprongen en gered met vaartuigen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Een van hen is aan boord van een van de reddingsboten overleden. De overige zestien opvarenden zestien zijn met een helikopter geëvacueerd.

Het schip vaart onder Panamese vlag, maar de eigenaar is het Japanse bedrijf Shoei Kisen Kaisha. Dat laat weten dat het schip onderweg was naar Singapore en meewerkt met de Nederlandse autoriteiten. Ook meldt het bedrijf dat er 21 Indiase bemanningsleden aan boord waren, maar de kustwacht is er zeker van dat 23 opvarenden zijn gered.

Ook de Indiase ambassade in Nederland spreekt op sociale media van 21 Indiase bemanningsleden. De ambassade staat in contact met de opvarenden en met de familie van het omgekomen bemanningslid.