Maersk raakte zijn positie als grootste containerrederij begin vorig jaar na meer dan 25 jaar kwijt aan MSC, dat zijn vloot nog steeds in hoog tempo uitbreidt. In de eerste helft van het jaar is de capaciteit van de Deense carrier met 88.000 teu afgenomen, een krimp van 2,1%. Dat valt op te maken uit cijfers van Alphaliner.

Voormalig topman Søren Skou schroefde enkele jaren geleden uitbreiding van de vloot terug in afwachting van de ontwikkeling van scheepsmotoren die minder CO2 uitstoten. Het concern heeft het bereiken van netto nul-emissie van CO2 in 2040 als doelstelling geformuleerd.

MSC

MSC heeft zijn vloot tijdens de coronaperiode, toen de vraag naar containervervoer explodeerde, spectaculair uitgebreid en groeit onverdroten door. De Zwitsers-Italiaanse rederij breidde zijn vloot in de eerste jaarhelft met maar liefst 12% uit tot 5,2 miljoen teu, vooral via de introductie van een reeks nieuwe megaschepen van 24.000 teu.

Naar capaciteit heeft MSC inmiddels een straatlengte voorsprong op Maersk: 5,2 miljoen teu tegen 4,2 miljoen teu. Ondanks de scherpe prijsval in het containervervoer is de de groep ook na de coronapiek doorgegaan met het uitbreiden van zijn gecharterde vloot. Keerzijde van de medaille is dat Transport & Environment MSC bestempelde als de met afstand meest vervuilende containervervoerder.

Maersk is de enige van de vijf grootste rederijen die de omvang van zijn vloot in de eerste zes maanden van 2023 heeft verkleind. Het Franse CMA CGM is met 3,2 procent gegroeid, het Chinese Cosco met 2,1 procent en het Duitse Hapag-Lloyd met 4,3 procent. Alphaliner becijferde recentelijk op basis van de nieuwbouwprogramma’s van de rederijen dat de Denen waarschijnlijk over drie jaar worden ingehaald door CMA CGM en naar de derde plaats zullen zakken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement