Houthi’s schieten op bulkschip vol graan met bestemming Iran

Aanvallen zijn onvoorspelbaar

Houthi-rebellen hebben maandag twee raketten afgevuurd op een bulkschip, de ‘Star Iris’, dat via de Rode Zee op weg was naar Iran met een lading graan.

De 'Star Iris' vervoerde graan vanuit Brazilië naar Iran - onder de vlag van de Marshall Eilanden. Op de foto de 'Star Harmony', een ander bulkschip van rederij Star Bulk. Foto: Martin Lueke, Shutterstock

De ‘Star Iris’ liep bij de aanval lichte schade op, maar kon haar weg naar de Iraanse haven Bandar Imam Khomeini gewoon vervolgen, zo meldde de Amerikaanse legerafdeling United States Central Command via X. De aanval op het bulkschip is opvallend omdat door de Amerikanen, en met hen de rest van de westerse wereld, wordt aangenomen dat Iran de Houthi’s volop steunt, munitie levert en feitelijk de kwade genius is achter de beschietingen van schepen op de Rode Zee. De Houthi’s zelf hebben volgens het Amerikaanse persbureau Reuters via een televisieboodschap de aanval bevestigd, met als verklaring dat het een ‘Amerikaans’ schip betrof.

De ‘Star Iris’ had graan uit Brazilië aan boord en was na een tussenstop in Egypte het Suezkanaal gepasseerd. Het schip vaart voor Star Bulk, de bekende bulkrederij die in 2006 werd opgericht op de Marshall Eilanden (tevens de vlagstaat van de ‘Star Iris’) en die hoofdkantoren heeft in Athene (Griekenland) en Limassol (Cyprus). De belangrijkste link met Amerika is dat Star Bulk op Wall Street een Nasdaq-beursnotering heeft.

Steun aan Palestijnen

De Houthi’s begonnen hun aanvallen op vrachtschepen op de Rode Zee afgelopen najaar bij wijze van steunbetuiging aan de Palestijnen. Aanvankelijk stelden de rebellen dat ze alleen schepen op de korrel namen die een link hadden met Israël, vanwege de Gaza-oorlog. Toen Amerika en Groot-Brittannië aanvallen uitvoerden op de Houthi’s in Jemen, werden de Houthi-ambities uitgebreid naar schepen met een Amerikaanse of Britse link. In de praktijk was er echter lang niet altijd een verband te vinden tussen schepen die het doelwit werden en de genoemde landen.

Het beschieten van de ‘Star Iris’ toont zo andermaal de onvoorspelbaarheid van de aanvallen en het risico dat de scheepvaart op de Rode Zee loopt. Een anonieme westerse veiligheidsofficial suggereerde tegenover Reuters dat de Houthi’s met hun aanval op het bulkschip wellicht willen zeggen dat ze wel degelijk op eigen benen staan en niet onder controle staan van Iran. Voedseltransporten naar Iran vallen overigens niet onder sancties tegen dat land en kunnen dus gewoon door een westerse rederij als Star Bulk worden uitgevoerd.

Houthi’s schieten op bulkschip vol graan met bestemming Iran | NT

Houthi’s schieten op bulkschip vol graan met bestemming Iran

Aanvallen zijn onvoorspelbaar

Houthi-rebellen hebben maandag twee raketten afgevuurd op een bulkschip, de ‘Star Iris’, dat via de Rode Zee op weg was naar Iran met een lading graan.

De 'Star Iris' vervoerde graan vanuit Brazilië naar Iran - onder de vlag van de Marshall Eilanden. Op de foto de 'Star Harmony', een ander bulkschip van rederij Star Bulk. Foto: Martin Lueke, Shutterstock

De ‘Star Iris’ liep bij de aanval lichte schade op, maar kon haar weg naar de Iraanse haven Bandar Imam Khomeini gewoon vervolgen, zo meldde de Amerikaanse legerafdeling United States Central Command via X. De aanval op het bulkschip is opvallend omdat door de Amerikanen, en met hen de rest van de westerse wereld, wordt aangenomen dat Iran de Houthi’s volop steunt, munitie levert en feitelijk de kwade genius is achter de beschietingen van schepen op de Rode Zee. De Houthi’s zelf hebben volgens het Amerikaanse persbureau Reuters via een televisieboodschap de aanval bevestigd, met als verklaring dat het een ‘Amerikaans’ schip betrof.

De ‘Star Iris’ had graan uit Brazilië aan boord en was na een tussenstop in Egypte het Suezkanaal gepasseerd. Het schip vaart voor Star Bulk, de bekende bulkrederij die in 2006 werd opgericht op de Marshall Eilanden (tevens de vlagstaat van de ‘Star Iris’) en die hoofdkantoren heeft in Athene (Griekenland) en Limassol (Cyprus). De belangrijkste link met Amerika is dat Star Bulk op Wall Street een Nasdaq-beursnotering heeft.

Steun aan Palestijnen

De Houthi’s begonnen hun aanvallen op vrachtschepen op de Rode Zee afgelopen najaar bij wijze van steunbetuiging aan de Palestijnen. Aanvankelijk stelden de rebellen dat ze alleen schepen op de korrel namen die een link hadden met Israël, vanwege de Gaza-oorlog. Toen Amerika en Groot-Brittannië aanvallen uitvoerden op de Houthi’s in Jemen, werden de Houthi-ambities uitgebreid naar schepen met een Amerikaanse of Britse link. In de praktijk was er echter lang niet altijd een verband te vinden tussen schepen die het doelwit werden en de genoemde landen.

Het beschieten van de ‘Star Iris’ toont zo andermaal de onvoorspelbaarheid van de aanvallen en het risico dat de scheepvaart op de Rode Zee loopt. Een anonieme westerse veiligheidsofficial suggereerde tegenover Reuters dat de Houthi’s met hun aanval op het bulkschip wellicht willen zeggen dat ze wel degelijk op eigen benen staan en niet onder controle staan van Iran. Voedseltransporten naar Iran vallen overigens niet onder sancties tegen dat land en kunnen dus gewoon door een westerse rederij als Star Bulk worden uitgevoerd.