Vijf start-ups en elf scale-ups volgden drie maanden lang een mentorship-programma van PortXL. Door intensieve coaching van mentoren en experts uit het bedrijfsleven proberen de deelnemende bedrijven hun initiatief verder te ontwikkelen. Voor een aantal met succes: in totaal werden er tijdens PortXL 29 overeenkomsten getekend, 12 meer dan het vorige record van 17.

Havenbedrijf Rotterdam tekende vier intentieverklaringen met startups die de haven duurzamer, efficiënter of slimmer kunnen maken. Het gaat om Richtlijn Geodesie, Flower Turbines, Ladar Ltd en Planys Tech. Startup Eco Wave Power kreeg een zogeheten ‘letter of support’.

Slimme sensoren

Met Richtlijn Geodesie wil het Havenbedrijf onderzoeken of er – samen met de Gemeente Rotterdam – een pilot gedaan kan worden met slimme sensoren in kademuren. Het product DefoCube omvat een goedkoop gps-controlesysteem dat zeer nauwkeurige inzichten biedt in realtime civieltechnische activa.

Ladar Ltd ontwikkelt sensoren op basis van laser. Deze sensoren worden ingezet om meer inzicht te krijgen in de bewegingen van de recreatievaart. Bij deze pilot is productvergelijking het doel.

Duurzame energieopwekking

Met Flower Turbines wordt gekeken naar duurzame decentrale energieopwekking in havenprojecten. Deze windturbines zijn door hun kleine formaat (3 tot 6 meter) makkelijk inpasbaar, hebben een relatief hoge efficiency en zijn stil.

Planys Tech is een deep-tech startup die innovatieve oplossingen heeft voor inspectie en onderhoud van onderwateractiva. Met dit bedrijf wordt een pilot gestart waarbij de wanddikte van stalen damwanden wordt gemeten met een op afstand bestuurbaar voertuig. De proef richt zich met name op locaties die voor duikers veiligheidsissues opleveren.

Kansrijk

Eco Wave Power is een innovatieve ontwikkelaar van drijvers. Deze drijvers kunnen door hun op- en neergaande beweging energie halen uit het golfvermogen. Het Havenbedrijf geeft dit initiatief een ‘letter of support’ en volgt met interesse de technologische ontwikkelingen van deze kansrijke doorgroeier.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement