De sociale partners FNV, CNV, VVT en TLN zien dat de vraag naar goed opgeleide chauffeurs onveranderd groot blijft. De wervingscampagne ikwordvrachtwagenchauffeur.nl van het Sectorinstituut Transport en Logistiek is volgens hen zeer succesvol.

Doelstelling

‘Nog geen twee maanden na de aftrap is de doelstelling van 750 zij-instromers al bijna gehaald. Ook het aantal doorstromers zit met meer dan 500 ruim boven de verwachtingen. We hebben echt meer chauffeurs nodig’, zegt Jan Boeve, voorzitter van SOOB en directeur van TLN. ‘En in deze sector kunnen mensen échte banen krijgen en niet alleen maar losse opdrachten. Daarom stellen we dit extra geld beschikbaar.’

Via de sectorplannen is er in 2016 en 2017 een totaal van 2670 zij-instromers binnengehaald. Voor 2018 komen daar nog eens 2.000 bij, verwacht hij. ‘We slagen er steeds beter in de juiste kandidaten aan te spreken. Mensen die bewust kiezen voor dit vak. Steeds vaker ook relatief hoogopgeleid: driekwart van de aankomende vrachtwagenchauffeurs heeft MBO plus-niveau. Ten opzichte van eerdere jaren slaagt een veel groter percentage voor onze testen’, aldus Boeve.

Doorstroming

Naast de zij-instromers is er binnen de huidige campagne veel aandacht voor medewerkers die al actief waren binnen de sector en door willen stromen naar vrachtwachtchauffeur, licht Willem Dijkhuizen van FNV Transport & Logistiek toe.

‘Gezien de groei van de sector is het noodzakelijk dat er nieuwe vrachtwagenchauffeurs van buiten bijkomen. We kunnen de groei niet volledig vanuit de eigen sector opvangen. Maar we zullen altijd prioriteit blijven geven aan de medewerkers die al actief zijn binnen de sector, bijvoorbeeld als logistiek medewerker of als heftruckchauffeur. Voor deze groep is er in de nieuwe campagne perspectief op een nieuwe functie met een contract voor onbepaalde tijd. Al ruim 500 medewerkers hebben de afgelopen twee maanden gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.’

Grote regionale verschillen

‘Er bestaan nog opvallende verschillen tussen de diverse regio’s’, aldus Tjitze van Rijssel van CNV. ‘We hebben gezien dat werkgevers in beweging komen als ze zelf de schaarste ervaren, dan pas is het zinvol om wervingsbijeenkomsten te organiseren. In het noorden gaan we deze maand voor het eerst bijeenkomsten houden. Er zijn nu voldoende vacatures en kandidaten. In het zuiden merken we daarentegen dat het aantal kandidaten schaarser begint te worden.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement