CNV: niet overnachten in cabine zonder standairco

zomerweer

Vrachtwagenchauffeurs die geen standairco in hun wagen hebben, zouden niet in hun cabine moeten overnachten. Dat zegt vakbond CNV.

‘Een chauffeur die niet goed kan uitrusten, is een gevaar op de weg’, zegt transportbestuurder Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen. Hij reageert daarmee op het nieuws dat veel vrachtwagenchauffeurs klagen over hitte in de cabine door het aanhoudende warme weer.

Onderzoek

De arbeidsomstandigheden in de vrachtwagencabine liggen al geruime tijd onder de loep. In de cao van vorig jaar is afgesproken dat er een grondig onderzoek komt naar ‘tweede thuis’ van de vrachtwagenchauffeurs. Het gaat dan onder meer om de afmetingen van de cabine, geluidsoverlast door koelmotoren en de temperatuur in de cabine. De uitkomsten worden in september gepresenteerd.

Van Rijssel neemt daar alvast een voorschot op, als het gaat om de cabine-temperatuur. ‘Een chauffeur heeft recht op een comfortabele en veilige werkplek. Daar horen ook een standairco en standkachel bij, waarmee chauffeurs zelf de cabine-temperatuur kunnen regelen.’

Onverantwoord

Een werkgever die daar geen geld voor over heeft, neemt een onverantwoord risico volgens hem. ‘Tegen chauffeurs die zonder standairco moeten overnachten zeg ik: blijf niet in je hete cabine, maar zoek een hotel en stuur de rekening maar naar je baas. Als chauffeur mag je weigeren om in je cabine te overnachten, dat recht heb je.’

Hoewel de resultaten officieel nog gepresenteerd moeten worden, zou toch al blijken dat er samenhang is tussen de cabine-temperatuur en de kans op ongelukken. Bij een temperatuur van 32 graden Celsius verdubbelt de kans op ongevallen ten opzichte van een temperatuur van 27 graden.

Autotransport

Van Rijssel maakt zich vooral zorgen over chauffeurs in aangepaste (meestal verlaagde) cabines, zoals die van het autotransport of het zwaar transport. ‘Dan heb je de warmte van alle kanten. Als je dan geen standairco hebt, wordt het smoorheet.’

CNV Vakmensen verwacht dat het onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in de cabine leidt tot nieuwe afspraken in de transportsector. ‘In de arbocatalogus kunnen we bijvoorbeeld opnemen dat overnachten in de cabine alleen is toegestaan als er een standairco en standkachel in zitten.’ Daarnaast wil de bond samen optrekken met werkgevers om ervoor te zorgen dat standaard álle vrachtwagens worden uitgerust met een standairco en standkachel.

Lees ook: Chauffeurs klagen over snikhete cabine

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

CNV: niet overnachten in cabine zonder standairco | NT

CNV: niet overnachten in cabine zonder standairco

zomerweer

Vrachtwagenchauffeurs die geen standairco in hun wagen hebben, zouden niet in hun cabine moeten overnachten. Dat zegt vakbond CNV.

‘Een chauffeur die niet goed kan uitrusten, is een gevaar op de weg’, zegt transportbestuurder Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen. Hij reageert daarmee op het nieuws dat veel vrachtwagenchauffeurs klagen over hitte in de cabine door het aanhoudende warme weer.

Onderzoek

De arbeidsomstandigheden in de vrachtwagencabine liggen al geruime tijd onder de loep. In de cao van vorig jaar is afgesproken dat er een grondig onderzoek komt naar ‘tweede thuis’ van de vrachtwagenchauffeurs. Het gaat dan onder meer om de afmetingen van de cabine, geluidsoverlast door koelmotoren en de temperatuur in de cabine. De uitkomsten worden in september gepresenteerd.

Van Rijssel neemt daar alvast een voorschot op, als het gaat om de cabine-temperatuur. ‘Een chauffeur heeft recht op een comfortabele en veilige werkplek. Daar horen ook een standairco en standkachel bij, waarmee chauffeurs zelf de cabine-temperatuur kunnen regelen.’

Onverantwoord

Een werkgever die daar geen geld voor over heeft, neemt een onverantwoord risico volgens hem. ‘Tegen chauffeurs die zonder standairco moeten overnachten zeg ik: blijf niet in je hete cabine, maar zoek een hotel en stuur de rekening maar naar je baas. Als chauffeur mag je weigeren om in je cabine te overnachten, dat recht heb je.’

Hoewel de resultaten officieel nog gepresenteerd moeten worden, zou toch al blijken dat er samenhang is tussen de cabine-temperatuur en de kans op ongelukken. Bij een temperatuur van 32 graden Celsius verdubbelt de kans op ongevallen ten opzichte van een temperatuur van 27 graden.

Autotransport

Van Rijssel maakt zich vooral zorgen over chauffeurs in aangepaste (meestal verlaagde) cabines, zoals die van het autotransport of het zwaar transport. ‘Dan heb je de warmte van alle kanten. Als je dan geen standairco hebt, wordt het smoorheet.’

CNV Vakmensen verwacht dat het onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in de cabine leidt tot nieuwe afspraken in de transportsector. ‘In de arbocatalogus kunnen we bijvoorbeeld opnemen dat overnachten in de cabine alleen is toegestaan als er een standairco en standkachel in zitten.’ Daarnaast wil de bond samen optrekken met werkgevers om ervoor te zorgen dat standaard álle vrachtwagens worden uitgerust met een standairco en standkachel.

Lees ook: Chauffeurs klagen over snikhete cabine

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement