Diertransporten naar buiten de EU zijn gruwelijk, weet Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). Het toezicht op dierenwelzijn houdt volgens haar op buiten Europa. ‘Wat daar gebeurt is de reinste dierenmishandeling.’

Absurd

Haar CDA-collega Annie Schreijer-Pierik vindt een verbod absurd. ‘Springpaarden, biggen en fokdieren moeten ook in de toekomst gewoon naar landen buiten de EU kunnen worden vervoerd in goede omstandigheden. We gaan de Europese export toch niet op slot zetten?’ Het Europees Hof van Justitie heeft bepaald dat de EU ook verantwoordelijk blijft voor dieren als ze het grondgebied hebben verlaten.

Meer dan een miljard dieren gaan jaarlijks de weg op in Europa, waarvan zeker zes miljoen langer dan acht uur. Veevervoer in de EU moet volgens het parlement zo kort mogelijk duren. De Europese Commissie zou lidstaten die de dierenwelzijnsregels niet handhaven moeten beboeten. Het parlement wil dat nog dit jaar een onderzoekscommissie wordt opgezet.