‘Wij vragen niets liever dan een diepgravend onderzoek’, stelt ceo Marc Van Steenbergen. ‘Alle vergunningen, contracten of betalingen mogen tot in de kleinste details onderzocht worden. Wij kijken dit onderzoek met groot vertrouwen tegemoet.’

Hij voelt zich publiekelijk veroordeeld vanwege alle media-aandacht over de inval. De oorsprong ligt volgens de zaakvoerder in een conflict dat uiteindelijk escaleerde tot gelijktijdige invallen van verschillende inspectiediensten.

Conflict

‘Alles is begonnen in 2017 met een persoonlijk conflict met één van de chauffeurs van onze onderaannemers. Deze persoon werd door het bedrijf waar hij werkzaam was ontslagen, omdat hij zich niet hield aan de veiligheidsregels voor waardevolle internationale transporten. Vervolgens diende die man via de vakbond een klacht in met heel wat verzinsels. Gedurende drie jaar vernam het bedrijf waar hij werkzaam was niets meer, tot de invallen afgelopen dinsdagochtend.’

Dit gebeurde met bijzonder groot machtsvertoon vanuit justitie. ‘We hebben geen enkel probleem met een onderzoek. Inspectiediensten moeten absoluut hun werk kunnen doen. Of dit moest gebeuren met honderd gewapende politie-inspecteurs, is een andere vraag. In elk geval werken wij ten volle mee met het onderzoek. We beantwoordden open en transparant iedere vraag en stelden meteen alle documenten ter beschikking. Na de ondervraging is niemand aangehouden. Wij verbergen niets en hopen dat het onderzoek snel vooruit gaat. Dan wordt gegarandeerd duidelijk dat er niets aan de hand is. Tegen de opgelopen imagoschade staan we jammer genoeg machteloos. Een vakbondsman bestempelde ons in de krant zonder enig bewijs letterlijk als ‘criminelen’. Mag dit zomaar in een rechtstaat?’, meldt Van Steenbergen.

Onderaannemers

Transportbedrijf Van Steenbergen stelt volledig conform alle regels en richtlijnen te werken die in Europa gelden voor de transportsector. Van Steenbergen: “Wij sluiten heldere contracten met onderaannemers die voor ons transporten doorheen heel Europa uitvoeren. Naast vaste partners in Tsjechië, Slovakije en Portugal werken we dagelijks nog met losse onderaannemers. Wij controleren nauwgezet of deze partners aan alle vergunningen en regels voldoen. Dat gebeurt trouwens ook bijzonder strikt door de EU-landen waar deze bedrijven actief zijn. Van Steenbergen kijkt samen met zijn onderaannemers erop toe dat er voor de chauffeurs een marktconforme verloning is, zelfs beter dan de lokale basisvoorwaarden en dat er zeker geen kilometertarief gehanteerd wordt.”

Ook de betichtingen met betrekking tot lange werkdagen, rij- en rusttijden en slechte werkomstandigheden kloppen volgens Transportbedrijf Van Steenbergen allerminst.

Postbusbedrijven

Het federale openbaar ministerie spreekt van ‘een lang onderzoek van de federale gerechtelijke politie Antwerpen en de inspectiediensten’. Daarin zijn aanwijzingen gevonden die erop wijzen dat de onderneming via postbusbedrijven in verschillende Europese landen buitenlandse chauffeurs – voornamelijk Roemenen – tewerkstelde tegen onwettelijk lage tarieven. De bedrijven in het buitenland zouden volgens de onderzoekers tot doel hebben de indruk te wekken dat de werknemers gedetacheerd waren vanuit andere landen. Het openbaar ministerie liet vier personen aanhouden.

Lees ook: Inval wegens sociale fraude bij transportbedrijf Van Steenbergen