Volgens de Britse Federation of Wholesale Distributors (FWD) is er in het VK een tekort van 70.000 vrachtwagenchauffeurs. FWD-leden leveren levensmiddelen aan winkels, restaurants, pubs, hotels en verzorgingstehuizen. Hier en daar moeten zij volgens FWD-directeur James Bielby al ‘nee’ verkopen. Nu de horeca in het VK weer opengaat, zal de situatie alleen maar verergeren, stelt Bielby. Hij heeft de regering daarom opgeroepen maatregelen te nemen en waar nodig zelfs het leger in te zetten.

Zespuntenplan

De Britse branchevereniging voor het wegvervoer RHA presenteerde eerder deze maand een zespuntenplan om het tekort aan chauffeurs het hoofd te bieden. Zo wil de RHA geld voor meer rijopleidingen en zou de Britse regering de trucker moeten toevoegen aan de lijst met beroepen waar tekorten aan geschoolde arbeidskrachten zijn.

Het wordt dan gemakkelijker om vrachtwagenchauffeurs in het buitenland te werven. Volgens de RHA hoeven die buitenlandse chauffeurs door de brexit niet langer allemaal uit Europa te komen. Ook in andere delen van de wereld is volgens de brancheorganisatie voldoende geschoold personeel beschikbaar.