Floriway wordt volgens de bloemenveiling een zelfstandig transportbedrijf dat logistieke diensten levert voor sierteeltproducten. Royal FloraHolland (RFH) verwacht door de samenvoeging een groter deel van de logistieke sierteeltketen te kunnen optimaliseren.

Kwekers en kopers zullen voorlopig niets merken van de samenwerking, meldt RFH. De betrokken vervoerders blijven komend jaar onder hun eigen naam, opdrachten uitvoeren voor hun eigen klanten. Toon Vos, algemeen directeur Floriway: ‘Ondertussen gaan wij aan de achterkant aan de slag met de integratie van de bedrijven. Op termijn zullen de bedrijven onder de nieuwe naam Floriway gaan opereren.’

Goedkeuring

In augustus gaf de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek naar de marktsituatie en de positie van Royal FloraHolland in de sierteeltsector goedkeuring voor de deal. ‘Kwekers, kopers en retailers hebben ook in de toekomst de vrije keuze om gebruik te maken van de vervoerder die hun voorkeur heeft’, benadrukt Floriway. ‘Van enige verplichting is geen sprake, ook niet bij levering op een RFH-locatie of afvoer vanaf een RFH-locatie.’

Ook de business voor klanten die niet gerelateerd zijn aan aan Royal FloraHolland blijft bestaan, zo zei Vos eerder in een interview met NT. Het gaat dan om bijvoorbeeld winkeldistributie of de transacties van handelspartijen naar hun klanten.

De drie wegvervoerders binnen Floriway vertegenwoordigden in 2019 een gezamenlijke omzet van iets minder dan vijftig miljoen euro. In totaal werken er bij de bedrijven 450 medewerkers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement