De houding van de Inspectie in dit geschil is zeer opvallend, omdat de Utrechtse rechtbank al eerder vond dat de Inspectie onvoldoende onderzoek deed bij het bedrijf. De Inspectie moest alsnog met een antwoord komen op het verzoek van FNV. Dat antwoord luidde dat het verzoek om toezicht weer werd afgewezen.

De Raad van State constateert dat de Inspectie feitelijk nauwelijks iets heeft gedaan, terwijl daar toch alle aanleiding voor was. FNV had belastende feiten verzameld en uit een eerdere controle door de Inspectie bij De Rooy was al gebleken dat de rusttijdenadministratie van de chauffeurs niet deugde.

Tachografen niet uitgelezen

Volgens de Inspectie konden er vanwege coronamaatregelen weinig controles worden uitgevoerd. Ondanks de opdracht van de rechtbank vonden er ook geen controles plaats op rustplaatsen langs de snelwegen waarbij tachografen worden uitgelezen. Dat was volgens de Inspectie niet mogelijk, omdat de inspecteurs de cabine van de chauffeurs niet mochten betreden. Verder stelde de Inspectie dat De Rooy slaapunits voor zijn chauffeurs heeft in Son en Breugel.

Maar de Inspectie heeft de slaapunits bij het bedrijf niet eens onderzocht en evenmin chauffeurskaarten opgevraagd die buiten de cabines kunnen worden uitgelezen. De Inspectie had volgens de Raad ‘via alternatieve manieren, bijvoorbeeld een combinatie van het uitlezen van de bestuurderskaarten, het bevragen van meerdere chauffeurs, en fysiek onderzoek naar de slaapcabines bij de vestiging van De Rooy, onderzoek kunnen verrichten naar de naleving van de wekelijkse rusttijden. Dat heeft niet plaatsgevonden.’ De Inspectie heeft daarmee niet voldaan aan wat door de rechtbank is opgedragen, aldus de Raad. Verder heeft de Raad heeft ook nog eens bevestigd dat de chauffeurs de wekelijkse rusttijd van 45 uur niet in de cabine mogen doorbrengen.

FNV zegt de chauffeurs uit Oost-Europa te beschermen. ‘Die worden voor 300 euro per maand ingehuurd door satellietbedrijven van De Rooy. Dat is niet goed. Ook niet voor Nederlandse chauffeurs en de Nederlandse arbeidsmarkt.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement