Dat blijkt uit cijfers van het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL), gepubliceerd in de Sectormonitor. In het tweede kwartaal van dit jaar heeft 52% van de ondernemers te kampen met een tekort aan chauffeurs, tegen 46% in het eerste kwartaal.

‘Tegelijkertijd blijkt uit de Sectormonitor dat er aan het begin van het tweede kwartaal meer transportondernemers zijn die de komende drie maanden een toename van hun personeelsbestand verwachten (27,7%) dan ondernemers die een afname verwachten (4,7%)’ schrijft STL in een toelichting. ‘De verwachtingen over het economisch klimaat zijn wel negatief.’

Het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs en logistiek medewerkers ligt in juni 2022 op een hoger niveau dan vorig jaar. Er zijn op dit moment bijna 10.500 openstaande vacatures voor chauffeurs en ruim 19.500 voor logistieke en magazijnmedewerkers. Eind 2021 nam het aantal vacatures tijdens de toen geldende lockdown tijdelijk af, maar daarna liep het aantal niet-vervulde plekken weer op.

Zes meer

In totaal waren in transport en logistiek in het eerste kwartaal van dit jaar 166.535 mensen werkzaam, tegen 157.708 in dezelfde periode van 2021. Daarvan zijn er 91.730 vrachtwagenchauffeur, slechts zes meer dan een jaar eerder.

De gemiddelde leeftijd van chauffeurs loopt steeds verder op en ligt nu op ruim 45 jaar. Ook het aandeel parttime werkende truckers nam het afgelopen jaar licht toe, van 11,5% in het eerste kwartaal vorig jaar, naar 11,9% dit jaar.

De Sectormonitor komt tot stand in opdracht van de sociale partners TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. De uitvoering is in handen van Sectorinstituut Transport en Logistiek en is mogelijk dankzij SOOB.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement