Dekra zegt voor zijn onderzoek bij 17.000 chauffeurs van bedrijfsvoertuigen in Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en Denemarken te hebben geïnventariseerd hoe het gesteld was met het dragen van de veiligheidsgordel. Bestuurders in voertuigen zwaarder dan 12 ton lieten het vooral bij ritten in de bebouwde kom afweten. Slechts 73% droeg een gordel. Op de snelwegen was dat 82%.

Opvallend is dat Franse chauffeurs hun veiligheidsgordel gemiddeld vaker dragen (87%) dan collega’s in de andere onderzochte landen (77% tot 78%)

Verbeterd

Overigens is het gordelgedrag in de loop der jaren wel sterk verbeterd. Volgens Dekra droeg in 2004 nog maar 16% van truckers op de snelweg een veiligheidsgordel. In 2014 was dat 49%.

Ook bij lichte bedrijfsvoertuigen is die stijging zichtbaar, constateert Dekra. Hoewel dat goed nieuws is, moet het beter, meent de organisatie. Uit verschillende onderzoeken blijkt volgens Dekra dat de kans om te overlijden bij een vrachtwagenongeluk ongeveer half zo groot is wanneer de inzittenden een veiligheidsgordel dragen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement