Eerder beschikte het havengebied al over de gratis vrachtwagenparking Goordijk, goed voor 210 plaatsen op de rechteroever van de Schelde. De nieuwe parking is omheind, verlicht en uitgerust met camerabewaking, wifi en sanitair. Snacks en dranken zijn verkrijgbaar in automaten.

De nieuwe parking ligt dicht bij de huidige en toekomstige containerterminals. Dit biedt de mogelijkheid om haar in de toekomst overdag in te zetten als wachtparking voor vrachtwagens die te vroeg arriveren voor hun afspraak op de terminal. De totale investering bedraagt circa 10 miljoen euro, waarvan ongeveer 2 miljoen euro Europese steun binnen de Connecting Europe Facility (CEF).

Een aanzienlijk deel van het geld is uitgegeven voor de sanering van het terrein. In de ondergrond is daarbij meteen voorzien in de voorbereiding en voor laadinfrastructuur. Port of Antwerp-Bruges wil zowel Ketenis als Goordijk in concessie geven. De uitbater moet zorgen voor snelladers (300 kW) voor elektrische vrachtwagens, minstens tien op Ketenis en minstens vijf op Goordijk.

Deze maand zijn ook in de achterhaven van Zeebrugge voorbereidende werken gestart voor een vrachtwagenparking. Deze krijgt eveneens laadinfrastructuur voor elektrische vrachtwagens. Zo zal er een groene corridor voor het wegtransport ontstaan tussen de twee havengebieden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement