Verkoop nieuwe vrachtwagens stijgt met 20%

Eerste halfjaar 2023

In de eerste helft van 2023 zijn 8.570 nieuwe vrachtwagens op kenteken gezet. Dat is 20% meer dan een jaar eerder, toen er 7.141 nieuwe trucks geregistreerd werden in het eerste halfjaar.

Groene nieuwe vrachtwagens op een rij
Foto: Shutterstock

Dat melden brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging. Volgens de organisaties lag het aantal nieuwe trucks vorig jaar lager door de oorlog in Oekraïne en de nasleep van corona. ‘Lange tijd heeft de levering van trucks onder druk gestaan. Eerst door corona, daarna door de oorlog in Oekraïne, wat met name impact had op de beschikbaarheid van onderdelen en grondstoffen voor de bouw van trucks.’

Truckfabrikant MAN legde zijn fabrieken in München en Krakau vorig jaar tijdelijk stil omdat elektriciteitskabels uit Oekraïne niet geleverd konden worden. Pas na zes weken werd de productie hervat. Op dit moment is MAN niet meer afhankelijk van de onderdelen uit Oekraïne. ‘Inmiddels normaliseert de situatie en worden achterstanden weggewerkt. Dat verklaart voor een groot deel de hogere registraties van nu’, aldus de organisaties.

ZE-zones

Hoewel er in de eerste zes maanden van 2022 dus minder nieuwe vrachtwagens op kenteken werden gezet, werden er over heel vorig jaar wel meer trucks verkocht dan in 2021. Het ging om een stijging van 17,1%.

BOVAG en RAI Vereniging zeggen dat er in de transportsector een goede investeringsbereidheid is om oudere voertuigen te vervangen voor nieuwe modellen. Niet alleen omdat de nieuwe modellen zuiniger zijn, de bakwagens en trekkers met Euro-6-motor die nu verkocht worden, mogen tot 2030 de zero-emissiezones in stedelijk gebied in.

‘Ondanks de huidige economische onzekerheden zijn er momenteel dus genoeg redenen om toch over te gaan tot de aanschaf van nieuwe trucks of te kiezen voor vervanging’, schrijven Bovag en RAI.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Verkoop nieuwe vrachtwagens stijgt met 20% | NT

Verkoop nieuwe vrachtwagens stijgt met 20%

Eerste halfjaar 2023

In de eerste helft van 2023 zijn 8.570 nieuwe vrachtwagens op kenteken gezet. Dat is 20% meer dan een jaar eerder, toen er 7.141 nieuwe trucks geregistreerd werden in het eerste halfjaar.

Groene nieuwe vrachtwagens op een rij
Foto: Shutterstock

Dat melden brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging. Volgens de organisaties lag het aantal nieuwe trucks vorig jaar lager door de oorlog in Oekraïne en de nasleep van corona. ‘Lange tijd heeft de levering van trucks onder druk gestaan. Eerst door corona, daarna door de oorlog in Oekraïne, wat met name impact had op de beschikbaarheid van onderdelen en grondstoffen voor de bouw van trucks.’

Truckfabrikant MAN legde zijn fabrieken in München en Krakau vorig jaar tijdelijk stil omdat elektriciteitskabels uit Oekraïne niet geleverd konden worden. Pas na zes weken werd de productie hervat. Op dit moment is MAN niet meer afhankelijk van de onderdelen uit Oekraïne. ‘Inmiddels normaliseert de situatie en worden achterstanden weggewerkt. Dat verklaart voor een groot deel de hogere registraties van nu’, aldus de organisaties.

ZE-zones

Hoewel er in de eerste zes maanden van 2022 dus minder nieuwe vrachtwagens op kenteken werden gezet, werden er over heel vorig jaar wel meer trucks verkocht dan in 2021. Het ging om een stijging van 17,1%.

BOVAG en RAI Vereniging zeggen dat er in de transportsector een goede investeringsbereidheid is om oudere voertuigen te vervangen voor nieuwe modellen. Niet alleen omdat de nieuwe modellen zuiniger zijn, de bakwagens en trekkers met Euro-6-motor die nu verkocht worden, mogen tot 2030 de zero-emissiezones in stedelijk gebied in.

‘Ondanks de huidige economische onzekerheden zijn er momenteel dus genoeg redenen om toch over te gaan tot de aanschaf van nieuwe trucks of te kiezen voor vervanging’, schrijven Bovag en RAI.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement