Minister houdt vast aan ‘rampzalige’ ingangsdatum Maut-verdubbeling

verdubbeling per 1 december

De drastische verhoging van de Duitse vrachtwagentol LKW Maut, die voor transporteurs neerkomt op een verdubbeling van de tolkosten, gebeurt gewoon zoals gepland per 1 december, ondanks een smeekbede van Duitse transportbedrijven om de volgens hen ‘rampzalige’ ingangsdatum een maandje uit te stellen.

Foto: Juergen Nowak / Shutterstock.com

Dat heeft de Duitse minister van transport Volker Wissing laten weten in een ontmoeting met journalisten. De Mautverdubbeling is een kabinetsbesluit en daarmee een voldongen feit waarover geen discussie meer mogelijk is, zo liet de bewindsman weten.

Transportbrancheorganisatie Bundesverband Güterkraftverkehr Logistik und Entsorgung (BGL), die sowieso tegen de Mautplannen is, waarschuwde eerder deze week dat als de tarievenverdubbeling er dan toch echt moet komen, de regering haar hand over het hart zou moeten strijken door de ingangsdatum dan tenminste te verschuiven naar 1 januari aanstaande.

Transporteurs zijn in december nog veelal gebonden aan contracten waarin ze de tolverhoging nog niet hebben kunnen doorberekenen aan hun klanten, aangezien het politieke besluit over de verdubbeling pas in het voorjaar werd genomen. De feestmaand dreigt volgens de BGL daardoor een ‘absolute catastrofe’ te worden voor de Duitse transporteurs.

Lege schappen

Al sinds de Duitse regering dit voorjaar het licht op groen zette voor de forse tolverhoging, die gunstig zou moeten uitpakken voor schonere vervoersvormen zoals het spoor en de binnenvaart, hebben de Duitse wegvervoerders stevig de hakken in het zand gezet. In een mediacampagne werd gewaarschuwd dat de ‘Maut Everest’ kan gaan leiden tot lege schappen in de supermarkten omdat de capaciteit en de kwaliteit van het spoornetwerk helemaal niet zijn toegerust om een deel van de distributiewerkzaamheden van Duitse wegvervoerders over te gaan nemen.

De BGL, eerder nog een beetje een roepende in de woestijn, begint langzamerhand wel meer steun te verzamelen in het verzet tegen de Mautverdubbeling. Peter Adrian, president van de Deutschen Industrie- und Handelskammer, de Duitse Kamer van Koophandel, waarschuwde deze week eveneens dat de hoge Maut het einde kan betekenen voor vooral middenstanders in het Duitse wegvervoer. Behalve de verdubbeling van de kosten gaat de Maut ook nog voor meer vrachtwagens gelden: vanaf 1 juli geldt de tol voor alle vrachtwagens vanaf 3,5 ton. Nu is dat minimum nog 7,5 ton.

Weinig mogelijkheden

Net als eerder de BGL waarschuwt ook Adrian dat de transporteurs weinig mogelijkheden hebben om nu al de overstap te maken naar klimaatvriendelijkere (e-)trucks omdat dergelijke vrachtwagens simpelweg nog niet in voldoende mate beschikbaar zijn, terwijl ook de laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer voorlopig nog veel te wensen overlaat.

Ook onder oppositiepartijen in het Duitse parlement begint het gemor over de Maut luider te worden. De conservatieve partij AfD waarschuwde voor een nog hogere inflatie als de transportkosten straks flink omhoog gaan. Ondanks minister Wissings stellingname dat er helemaal niks meer te bespreken valt over het ‘voldongen feit’ van de Mautverhoging, staat de vrachtwagentol volgens de Duitse transportkrant DVZ nog wel een laatste keer op de agenda bij een komende ontmoeting tussen de fractievoorzitters van de Duitse regeringscoalitie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Minister houdt vast aan ‘rampzalige’ ingangsdatum Maut-verdubbeling | NT

Minister houdt vast aan ‘rampzalige’ ingangsdatum Maut-verdubbeling

verdubbeling per 1 december

De drastische verhoging van de Duitse vrachtwagentol LKW Maut, die voor transporteurs neerkomt op een verdubbeling van de tolkosten, gebeurt gewoon zoals gepland per 1 december, ondanks een smeekbede van Duitse transportbedrijven om de volgens hen ‘rampzalige’ ingangsdatum een maandje uit te stellen.

Foto: Juergen Nowak / Shutterstock.com

Dat heeft de Duitse minister van transport Volker Wissing laten weten in een ontmoeting met journalisten. De Mautverdubbeling is een kabinetsbesluit en daarmee een voldongen feit waarover geen discussie meer mogelijk is, zo liet de bewindsman weten.

Transportbrancheorganisatie Bundesverband Güterkraftverkehr Logistik und Entsorgung (BGL), die sowieso tegen de Mautplannen is, waarschuwde eerder deze week dat als de tarievenverdubbeling er dan toch echt moet komen, de regering haar hand over het hart zou moeten strijken door de ingangsdatum dan tenminste te verschuiven naar 1 januari aanstaande.

Transporteurs zijn in december nog veelal gebonden aan contracten waarin ze de tolverhoging nog niet hebben kunnen doorberekenen aan hun klanten, aangezien het politieke besluit over de verdubbeling pas in het voorjaar werd genomen. De feestmaand dreigt volgens de BGL daardoor een ‘absolute catastrofe’ te worden voor de Duitse transporteurs.

Lege schappen

Al sinds de Duitse regering dit voorjaar het licht op groen zette voor de forse tolverhoging, die gunstig zou moeten uitpakken voor schonere vervoersvormen zoals het spoor en de binnenvaart, hebben de Duitse wegvervoerders stevig de hakken in het zand gezet. In een mediacampagne werd gewaarschuwd dat de ‘Maut Everest’ kan gaan leiden tot lege schappen in de supermarkten omdat de capaciteit en de kwaliteit van het spoornetwerk helemaal niet zijn toegerust om een deel van de distributiewerkzaamheden van Duitse wegvervoerders over te gaan nemen.

De BGL, eerder nog een beetje een roepende in de woestijn, begint langzamerhand wel meer steun te verzamelen in het verzet tegen de Mautverdubbeling. Peter Adrian, president van de Deutschen Industrie- und Handelskammer, de Duitse Kamer van Koophandel, waarschuwde deze week eveneens dat de hoge Maut het einde kan betekenen voor vooral middenstanders in het Duitse wegvervoer. Behalve de verdubbeling van de kosten gaat de Maut ook nog voor meer vrachtwagens gelden: vanaf 1 juli geldt de tol voor alle vrachtwagens vanaf 3,5 ton. Nu is dat minimum nog 7,5 ton.

Weinig mogelijkheden

Net als eerder de BGL waarschuwt ook Adrian dat de transporteurs weinig mogelijkheden hebben om nu al de overstap te maken naar klimaatvriendelijkere (e-)trucks omdat dergelijke vrachtwagens simpelweg nog niet in voldoende mate beschikbaar zijn, terwijl ook de laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer voorlopig nog veel te wensen overlaat.

Ook onder oppositiepartijen in het Duitse parlement begint het gemor over de Maut luider te worden. De conservatieve partij AfD waarschuwde voor een nog hogere inflatie als de transportkosten straks flink omhoog gaan. Ondanks minister Wissings stellingname dat er helemaal niks meer te bespreken valt over het ‘voldongen feit’ van de Mautverhoging, staat de vrachtwagentol volgens de Duitse transportkrant DVZ nog wel een laatste keer op de agenda bij een komende ontmoeting tussen de fractievoorzitters van de Duitse regeringscoalitie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement