Amerikaanse digitale vrachtmakelaar Convoy stopt ermee

Ontslag 500 werknemers

De Amerikaanse digitale vrachtmakelaar Convoy staakt zijn activiteiten. Als reden noemt ceo Dan Lewis een ‘perfecte storm’ van een ‘enorme vrachtrecessie en inkrimping van de kapitaalmarkten’. Volgens Amerikaanse media worden 500 werknemers van het bedrijf ontslagen.

Trailer van Convoy
Foto: Convoy Inc

Vorig jaar werd Convoy nog gewaardeerd op 3,8 miljard dollar bij een investeringsronde waar het bedrijf 260 miljoen dollar wist op te halen. Op het hoogtepunt werkten er 1.500 mensen bij de digitale vrachtmakelaar. Het afgelopen jaar werden in verschillende ontslagrondes in totaal al 1.000 personeelsleden op straat gezet.

‘Na een uitputtend proces van vele, vele maanden waarin we alle haalbare strategische opties voor het bedrijf hebben onderzocht, is het resultaat waar we nu staan’, schrijft Lewis in een brief aan het personeel, die in handen is van persbureau Bloomberg. ‘Convoy sluit de deuren van zijn huidige kernactiviteiten en onderzoekt en evalueert strategische opties voor wat de volgende stap zou kunnen zijn.’ Het bedrijf heeft nog geen faillissement aangevraagd.

Overname

Er gingen de afgelopen maanden al geruchten over een overname van Convoy. Volgens nieuwswebsite Freightwaves waren C.H. Robinson, Walmart, Amazon en Maersk potentiële kandidaten. Een overname kwam er volgens Lewis uiteindelijk niet vanwege de krimpende kapitaalmarkt.

Woensdag annuleerde het Convoy alle zendingen. ‘Uiteindelijk waren de marktkrachten te sterk voor ons om in ons eentje te weerstaan.’ In de Verenigde Staten zijn de vrachtprijzen voor het wegvervoer de afgelopen tijd flink gedaald. Dat wordt veroorzaakt door een dalende vraag naar transport en groot aanbod van capaciteit. Tussen 2019 en 2022 nam het aantal wegvervoerders met 28% toe, blijkt uit cijfers van databureau Carrier Details.

Vrachtmakelaars als Convoy zijn ondertussen niet meer weg te denken uit de Amerikaanse wegtransportwereld. Volgens de Duitse data-leverancier Statista wordt tegenwoordig 20% van de vracht in de VS door deze tussenpersonen verhandeld, waar het in 2000 slechts 6% was.

Dalende prijzen en volumes in de zeecontainerbusiness leidden eerder deze maand tot het ontslag van 30% van het personeelsbestand van de Amerikaanse expediteur Flexport.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Amerikaanse digitale vrachtmakelaar Convoy stopt ermee | NT

Amerikaanse digitale vrachtmakelaar Convoy stopt ermee

Ontslag 500 werknemers

De Amerikaanse digitale vrachtmakelaar Convoy staakt zijn activiteiten. Als reden noemt ceo Dan Lewis een ‘perfecte storm’ van een ‘enorme vrachtrecessie en inkrimping van de kapitaalmarkten’. Volgens Amerikaanse media worden 500 werknemers van het bedrijf ontslagen.

Trailer van Convoy
Foto: Convoy Inc

Vorig jaar werd Convoy nog gewaardeerd op 3,8 miljard dollar bij een investeringsronde waar het bedrijf 260 miljoen dollar wist op te halen. Op het hoogtepunt werkten er 1.500 mensen bij de digitale vrachtmakelaar. Het afgelopen jaar werden in verschillende ontslagrondes in totaal al 1.000 personeelsleden op straat gezet.

‘Na een uitputtend proces van vele, vele maanden waarin we alle haalbare strategische opties voor het bedrijf hebben onderzocht, is het resultaat waar we nu staan’, schrijft Lewis in een brief aan het personeel, die in handen is van persbureau Bloomberg. ‘Convoy sluit de deuren van zijn huidige kernactiviteiten en onderzoekt en evalueert strategische opties voor wat de volgende stap zou kunnen zijn.’ Het bedrijf heeft nog geen faillissement aangevraagd.

Overname

Er gingen de afgelopen maanden al geruchten over een overname van Convoy. Volgens nieuwswebsite Freightwaves waren C.H. Robinson, Walmart, Amazon en Maersk potentiële kandidaten. Een overname kwam er volgens Lewis uiteindelijk niet vanwege de krimpende kapitaalmarkt.

Woensdag annuleerde het Convoy alle zendingen. ‘Uiteindelijk waren de marktkrachten te sterk voor ons om in ons eentje te weerstaan.’ In de Verenigde Staten zijn de vrachtprijzen voor het wegvervoer de afgelopen tijd flink gedaald. Dat wordt veroorzaakt door een dalende vraag naar transport en groot aanbod van capaciteit. Tussen 2019 en 2022 nam het aantal wegvervoerders met 28% toe, blijkt uit cijfers van databureau Carrier Details.

Vrachtmakelaars als Convoy zijn ondertussen niet meer weg te denken uit de Amerikaanse wegtransportwereld. Volgens de Duitse data-leverancier Statista wordt tegenwoordig 20% van de vracht in de VS door deze tussenpersonen verhandeld, waar het in 2000 slechts 6% was.

Dalende prijzen en volumes in de zeecontainerbusiness leidden eerder deze maand tot het ontslag van 30% van het personeelsbestand van de Amerikaanse expediteur Flexport.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement