De nieuwe rederij TransAtlantic-Österströms zal in Stockholm worden gevestigd en komt onder de leiding van Percy Österströms te staan. De Zweden blijven zich vooral op het maritieme verkeer tussen de Baltische Zee en het Europese continent richten, maar bieden ook deur/deur-vervoer aan.

TransAtlantic telt voor de overname een bedrag van 4,44 miljoen euro neer. Of er in 2014 nog een tweede schijf van 4,44 miljoen euro zal worden betaald, hangt af van de resultaten van de activiteiten in 2012 en 2013.

De overname kan worden gefinancierd met de 6,1 miljoen euro die TransAtlantic verdient aan de verkoop van de roro-schepen ‘Ortviken’ (foto), ‘Östrand’ en ‘Obbola’. Dat trio wordt door SCA Transforest gebruikt voor het vervoer van papier tussen Noord-Zweden, Tilbury en Rotterdam. Per 1 juni licht SCA Transforest een optie om de drie eenheden te kopen, maar het beheer ervan blijft in handen van TransAtlantic.

Rederi AB TransAtlantic heeft ook besloten om de offshorevloot en de ijsbrekers onder te brengen in de nieuwe rederij Trans Viking. Een aantal activiteiten en sommige schepen worden naar een nieuwe dochter in Kopenhagen overgeheveld, omdat het Deense tonnageregime veel gunstiger is dan het Zweedse.

De vroegere ceo van TransAtlantic, Stefan Eliasson, heeft het bedrijf inmiddels op eigen verzoek verlaten. Hij wordt tijdelijk vervangen door Rolf Skaarberg, de voorzitter van Viking Supply. Dat bedrijf is een dochter van Kistefos, de grootste aandeelhouder van TransAtlantic.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement