Zeeuwse vaarwegen gestremd door personeelstekort Rijkswaterstraat

Dienstrooster niet rond

De Oostsluis in Terneuzen is deze week drie keer een aantal uren gesloten voor de scheepvaart, omdat er niemand is die de sluis kan bedienen. Ook in het Zeeuwse Hansweert zijn er problemen met de dienstregeling. ‘Omvaren is geen optie’, zegt regiocoördinator Marjolein de Voogd van branchevereniging KBN. ‘Het is wachten.’

Foto: Shutterstock

Rijkswaterstaat krijgt vanwege ‘vakantie en ziekte’ het dienstrooster voor de bediening van verschillende objecten in Zeeland niet rond. Het gevolg daarvan is dat de Oostsluis in Terneuzen en de sluis bij Hansweert meermaals gestremd zijn. Ook worden kleinere objecten in de provincie minder vaak bediend, om de grotere vaarwegen zo veel mogelijk open te houden.

Rijkswaterstaat kampt al langere tijd met een personeelstekort, voor de werving van nieuwe mensen wordt al maanden campagne gevoerd. Een woordvoerder legt uit dat de problemen rond de vaarwegen in oktober opgelost moeten zijn. ‘Er worden nu mensen ingewerkt. Het is echter een opleiding van enkele maanden. Dat betekent wel dat de puzzel rondom de roosters in de zomermaanden complex is.’

Kwetsbare vaarwegen

Marjolein de Voogd van branchevereniging KBN noemt de situatie ‘verschrikkelijk’. ‘Dit zijn veelgebruikte vaarwegen. Onverwachte stremmingen gooien steeds de planningen overhoop. Bovendien is er voor de sluis bij Terneuzen geen alternatieve route. Voor schippers is het dus simpelweg wachten, en wachten kost geld.’

Binnenvaartschepen kunnen in Terneuzen gebruik maken van de westsluis. ‘Dat is een zeesluis en dat betekent dat je alleen mee kan als er plek is’, legt De Voogd uit.  ‘De stremmingen laten zien hoe kwetsbaar de vaarwegen zijn, terwijl het belang van de modal shift vanuit de overheid steeds wordt onderstreept. We hameren er bij de instanties continu op dat de drukke routes begaanbaar moeten blijven.’

In Terneuzen is de oostsluis nog gestremd op donderdag 27 juli van 16:45 tot 22:45 uur en op zaterdag 29 juli van 14:45 tot 22:45 uur.

Zeeuwse vaarwegen gestremd door personeelstekort Rijkswaterstraat | NT

Zeeuwse vaarwegen gestremd door personeelstekort Rijkswaterstraat

Dienstrooster niet rond

De Oostsluis in Terneuzen is deze week drie keer een aantal uren gesloten voor de scheepvaart, omdat er niemand is die de sluis kan bedienen. Ook in het Zeeuwse Hansweert zijn er problemen met de dienstregeling. ‘Omvaren is geen optie’, zegt regiocoördinator Marjolein de Voogd van branchevereniging KBN. ‘Het is wachten.’

Foto: Shutterstock

Rijkswaterstaat krijgt vanwege ‘vakantie en ziekte’ het dienstrooster voor de bediening van verschillende objecten in Zeeland niet rond. Het gevolg daarvan is dat de Oostsluis in Terneuzen en de sluis bij Hansweert meermaals gestremd zijn. Ook worden kleinere objecten in de provincie minder vaak bediend, om de grotere vaarwegen zo veel mogelijk open te houden.

Rijkswaterstaat kampt al langere tijd met een personeelstekort, voor de werving van nieuwe mensen wordt al maanden campagne gevoerd. Een woordvoerder legt uit dat de problemen rond de vaarwegen in oktober opgelost moeten zijn. ‘Er worden nu mensen ingewerkt. Het is echter een opleiding van enkele maanden. Dat betekent wel dat de puzzel rondom de roosters in de zomermaanden complex is.’

Kwetsbare vaarwegen

Marjolein de Voogd van branchevereniging KBN noemt de situatie ‘verschrikkelijk’. ‘Dit zijn veelgebruikte vaarwegen. Onverwachte stremmingen gooien steeds de planningen overhoop. Bovendien is er voor de sluis bij Terneuzen geen alternatieve route. Voor schippers is het dus simpelweg wachten, en wachten kost geld.’

Binnenvaartschepen kunnen in Terneuzen gebruik maken van de westsluis. ‘Dat is een zeesluis en dat betekent dat je alleen mee kan als er plek is’, legt De Voogd uit.  ‘De stremmingen laten zien hoe kwetsbaar de vaarwegen zijn, terwijl het belang van de modal shift vanuit de overheid steeds wordt onderstreept. We hameren er bij de instanties continu op dat de drukke routes begaanbaar moeten blijven.’

In Terneuzen is de oostsluis nog gestremd op donderdag 27 juli van 16:45 tot 22:45 uur en op zaterdag 29 juli van 14:45 tot 22:45 uur.