Ikea komt echter niet voor de eerste keer in moeilijkheden door de samenwerking met een transportbedrijf dat het niet zo nauw neemt met de regels. Eerder was dat al gebeurd met Brinkman Trans Holland. Daarbij was toen sprake van onder­betaalde medewerkers, erbarmelijke omstandigheden en ontbrekende papieren. Ook is het niet de eerste keer dat de Arbeidsinspectie bij Alert Logistiek misstanden aantrof terwijl ze voor Ikea reden. De eerste keer destijds werd dat voor kennisgeving aangenomen door de Zweedse opdrachtgever, en werd er niet ingegrepen.

Ook als Ikea niet willens en wetens een oogje heeft toegeknepen omwille van de kosten, is het naïef om ervan uit te gaan dat je voor zulke minimale tarieven alles volgens de regels kunt transporten. De vergelijking met misstanden bij andere grote ondernemingen is daarbij makkelijk te maken. Denk aan Schiphol, dat in de problemen is gekomen met de uitgeklede arbeidsvoorwaarden bij de uitbestede bagageafhandeling. Of aan PostNL, dat uit kostenoverwegingen een deel van de pakketbezorging onderbracht bij derden in België. Ook bij die ingehuurde koeriers was er sprake van misstanden, constateerde de Belgische inspectie onlangs.

Grote ondernemingen besteden logistieke diensten uit vanwege kostenoverwegingen en gooien daarmee ook meteen alle verantwoordelijkheid over de schutting. Slechts door tussenkomst van vakbonden of inspectiediensten lijkt deze ‘race to the bottom’ af en toe een halt te worden toegeroepen. Schiphol heeft wekenlange chaos en wilde stakingen doorstaan om uiteindelijk tot een fatsoenlijke cao te komen bij de bagageafhandeling. Medewerkers gaan er de komende jaren in totaal 20% op vooruit. En PostNL wil nu minimaal de helft van alle bezorgers in eigen dienst hebben, waarmee ook zicht is op de arbeidsomstandigheden. Hopelijk kiest ook Ikea zijn logistieke partners voortaan met de nodige zorgvuldigheid en laat het bedrijf daarmee ook goede arbeidsvoorwaarden en het volgen van de wettelijke regels prevaleren boven lage tarieven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement