Chinese export daalt sterker dan verwacht, import stijgt wel

zwakke vraag

De Chinese export is in oktober opnieuw afgenomen. De daling, die groter uitviel dan verwacht, werd veroorzaakt door de aanhoudende zwakke vraag naar Chinese goederen doordat consumenten wereldwijd voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven vanwege de hoge inflatie en hogere rentetarieven. De import liet wel een verrassende groei zien.

Foto: Shutterstock

De uitvoer van de op een na grootste economie ter wereld nam vorige maand af met 6,4 procent op jaarbasis. Economen hadden gerekend op een kleinere exportdaling van 3,5 procent. In september daalde de export met 6,2 procent. De Chinese export laat al sinds mei dit jaar een daling zien op jaarbasis.

De binnenlandse vraag nam wel onverwachts toe. De import steeg namelijk in oktober met 3 procent, terwijl economen hadden gerekend op een daling met 5 procent. In september daalde de invoer nog met ruim 6 procent.

China kampt met een kwakkelend herstel van de economie, na het loslaten van de coronamaatregelen. Het land heeft last van een flinke crisis in de vastgoedsector, waar bedrijven onder hun grote schuldenlast dreigen te bezwijken, en een laag consumentenvertrouwen. De Chinese overheid heeft de afgelopen maanden wel een hele reeks maatregelen genomen om het vertrouwen van ondernemers en consumenten te herstellen en de noodlijdende vastgoedmarkt te ondersteunen.

Chinese export daalt sterker dan verwacht, import stijgt wel | NT

Chinese export daalt sterker dan verwacht, import stijgt wel

zwakke vraag

De Chinese export is in oktober opnieuw afgenomen. De daling, die groter uitviel dan verwacht, werd veroorzaakt door de aanhoudende zwakke vraag naar Chinese goederen doordat consumenten wereldwijd voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven vanwege de hoge inflatie en hogere rentetarieven. De import liet wel een verrassende groei zien.

Foto: Shutterstock

De uitvoer van de op een na grootste economie ter wereld nam vorige maand af met 6,4 procent op jaarbasis. Economen hadden gerekend op een kleinere exportdaling van 3,5 procent. In september daalde de export met 6,2 procent. De Chinese export laat al sinds mei dit jaar een daling zien op jaarbasis.

De binnenlandse vraag nam wel onverwachts toe. De import steeg namelijk in oktober met 3 procent, terwijl economen hadden gerekend op een daling met 5 procent. In september daalde de invoer nog met ruim 6 procent.

China kampt met een kwakkelend herstel van de economie, na het loslaten van de coronamaatregelen. Het land heeft last van een flinke crisis in de vastgoedsector, waar bedrijven onder hun grote schuldenlast dreigen te bezwijken, en een laag consumentenvertrouwen. De Chinese overheid heeft de afgelopen maanden wel een hele reeks maatregelen genomen om het vertrouwen van ondernemers en consumenten te herstellen en de noodlijdende vastgoedmarkt te ondersteunen.