Stammenstrijd FNV-leden ECT verhardt

Rotterdam

FNV Havens organiseert binnen enkele weken verkiezingen voor een nieuw bestuur van de vakbondsafdeling bij containerbedrijf ECT.

Dat zegt bestuurder Niek Stam in een toelichting op een ledenbijeenkomst in Rotterdam, waarop het voorstel is aangenomen om vervroegde verkiezingen te houden. Daarbij hebben ruim negentig van de meer dan duizend FNV-leden bij Rotterdams grootste containerbedrijf hun stem uitgebracht.

Het besluit om nieuwe verkiezingen te houden is een volgende stap in een hoogoplopende stammenstrijd binnen de bond. Daarin wordt het ene kamp aangevoerd door Niek Stam, het andere door OR-voorzitter Sjaak van Gelder. Het conflict leidde recentelijk tot het vertrek van zes Stam-getrouwen uit het zeventien leden tellende bestuur van het zogenoemde vakbondsafdelingsbestuur (van) bij ECT.

De groep Stam vindt dat daardoor nieuwe verkiezingen noodzakelijk zijn, maar volgens het andere kamp is dat niet nodig. Van Gelder wil vasthouden aan de reguliere termijn met verkiezingen in het najaar van 2019. ‘Het kan niet zo zijn dat Niek Stam de gang van zaken bij ons bepaalt’, zegt Van Gelder.

Hij stelt dat de ledenvergadering gisteren niet rechtsgeldig was omdat er niet aan procedurele eisen is voldaan. De groep Van Gelder heeft inmiddels een klacht bij de vakcentrale ingediend over het optreden van Stam rondom de totstandkoming van een nieuwe cao. Van Gelder zegt dat er nieuwe klachten in voorbereiding zijn.

Van Gelder zegt niet bang te zijn voor de uitkomst van nieuwe verkiezingen. Hij wijst erop dat het onderhandelingsresultaat over een nieuwe cao door een overgrote meerderheid van de leden is goedgekeurd. Eind vorig jaar kondigde het overgebleven deel van het vab-bestuur al aan dat het onmogelijk was om verder te gaan met Stam. De laatste wil daar niet op reageren.

Reacties

'Ruim' 90 van de meer dan 1000 leden? dat is niet zo ruim toch? of missen we een % teken.

Geplaatst door: H van der Arend op
Stammenstrijd FNV-leden ECT verhardt | NT

Stammenstrijd FNV-leden ECT verhardt

Rotterdam

FNV Havens organiseert binnen enkele weken verkiezingen voor een nieuw bestuur van de vakbondsafdeling bij containerbedrijf ECT.

Dat zegt bestuurder Niek Stam in een toelichting op een ledenbijeenkomst in Rotterdam, waarop het voorstel is aangenomen om vervroegde verkiezingen te houden. Daarbij hebben ruim negentig van de meer dan duizend FNV-leden bij Rotterdams grootste containerbedrijf hun stem uitgebracht.

Het besluit om nieuwe verkiezingen te houden is een volgende stap in een hoogoplopende stammenstrijd binnen de bond. Daarin wordt het ene kamp aangevoerd door Niek Stam, het andere door OR-voorzitter Sjaak van Gelder. Het conflict leidde recentelijk tot het vertrek van zes Stam-getrouwen uit het zeventien leden tellende bestuur van het zogenoemde vakbondsafdelingsbestuur (van) bij ECT.

De groep Stam vindt dat daardoor nieuwe verkiezingen noodzakelijk zijn, maar volgens het andere kamp is dat niet nodig. Van Gelder wil vasthouden aan de reguliere termijn met verkiezingen in het najaar van 2019. ‘Het kan niet zo zijn dat Niek Stam de gang van zaken bij ons bepaalt’, zegt Van Gelder.

Hij stelt dat de ledenvergadering gisteren niet rechtsgeldig was omdat er niet aan procedurele eisen is voldaan. De groep Van Gelder heeft inmiddels een klacht bij de vakcentrale ingediend over het optreden van Stam rondom de totstandkoming van een nieuwe cao. Van Gelder zegt dat er nieuwe klachten in voorbereiding zijn.

Van Gelder zegt niet bang te zijn voor de uitkomst van nieuwe verkiezingen. Hij wijst erop dat het onderhandelingsresultaat over een nieuwe cao door een overgrote meerderheid van de leden is goedgekeurd. Eind vorig jaar kondigde het overgebleven deel van het vab-bestuur al aan dat het onmogelijk was om verder te gaan met Stam. De laatste wil daar niet op reageren.

Reacties

'Ruim' 90 van de meer dan 1000 leden? dat is niet zo ruim toch? of missen we een % teken.

Geplaatst door: H van der Arend op