De groep uit Dubai heeft daarover een overeenkomst gesloten met Senegalese regering. De terminal wordt het belangrijkste onderdeel van een nieuwe haven bij het plaatsje Ndayane, een kilometer of dertig ten zuidoosten van Dakar, dat nu nog de belangrijkste containerhaven van het land is.

Investering

De Dubai’s hebben met de havenbeheerder van Dakar de joint venture DP World Dakar SA tot stand gebracht, die de terminal gaat ontwikkelen en exploiteren en ook de land- en maritieme infrastructuur van de nieuwe haven gaat financieren, ontwerpen en ontwikkelen. Die gaat naar verwachting 837 miljoen dollar in de eerste fase investeren en 290 miljoen in de tweede fase.

De eerste fase omvat de bouw van een terminal met 840 meter kade en de aanleg van een vijf kilometer lang toegangskanaal voor schepen tot een lengte van 366 meter. In de tweede fase komt er 410 meter kade bij en wordt het kanaal bevaarbaar voor schepen tot 400 meter. Daarmee zou Ndayane toegankelijk worden voor de laatste generatie megacarriers tot 24.000 teu, die alle ongeveer 400 meter lang zijn.

Volgens topman sultan Ahmed bin Sulayem, voorzitter en CEO van DP World, is het de grootste haveninvestering van DP in Afrika tot nu toe en het grootste private project in Senegal ooit. Op de lange termijn kan de zeekade tot drie kilometer worden verlengd. Verder zijn er plannen voor de bouw van een cruiseterminal, woningen en een uitgaansgebied langs de waterkant.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement