80% van het aandelenpakket van de terminal is in handen van Katoen Natie, 20% is van de Urugayaanse havenautoriteit. Zodra de uitbreiding van Terminal Cuenca del Plata (TCP) is afgerond, wordt de overslagcapaciteit daarmee verdubbeld van 1,2 naar 2,5 miljoen teu, aldus Katoen Natie.

Gerolf Annemans, die bij Katoen Natie verantwoordelijk is voor de uitbating van de containerterminal in Montevideo, zegt de terminal te willen uitbouwen tot ‘de meest moderne en meest efficiënte van het ganse continent.’

De uitbreidingsplannen zijn: een tweede kaaimuur bouwen van 700 meter, 22 hectare winnen op het water, 12 à 15 nieuwe containerkranen en de aanschaf van een vijftigtal straddle carriers (containerliften). Dat is wat er volgens Annemans op stapel staat.

Uitbreiding

‘De aanbestedingen worden nu in gang gezet’, aldus Annemans. De civiele werken hebben hun eigen tijdslijn. Hij durft geen definitief termijn aan de doorlooptijd te plakken, maar denkt wel aan vier à vijf jaar.

De havengroep is al sinds de jaren 90 actief in Uruguay. Sinds 2001 beschikt de groep in Montevideo over een containerterminal. De reden voor uitbreiding is volgens Annemans het positieve investeringsklimaat van Uruguay.

Conflict

Katoen Natie had eerder een conflict met de Uruguyaanse overheid. Zo waren de overheid en Katoen Natie overeengekomen dat alle containerschepen voor Montevideo prioritair de gespecialiseerde terminal, TCP, moesten aandoen. Maar daar kwam de afgelopen jaren verandering in toen de terminal van de overheid die rol overnam, tegen de afspraken in.

Maar met dit akkoord is wat Katoen Natie betreft een streep onder dit conflict gezet. Annemans: ‘De overheid heeft met dit akkoord duidelijk de strategie herbevestigd dat we als partners samen de containerterminal verder uitbouwen als de meest moderne terminal van de regio.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement