Een hoogoven is een installatie waarin ijzererts en koolstof gemengd en verhit worden waardoor via een aantal chemische reacties vloeibaar ijzer ontstaat waarin een percentage koolstof is opgelost dat vervolgens kan worden afgetapt.

5.000 ton staal

Bij het werk van de bouw van de hoogoven werden onder meer 5.000 ton staal, 3.000 ton vuurvast materiaal en 265 kilometer elektrische kabels gebruikt. De nieuwe oven is uitgerust met 1.100 meetpunten die het productieproces volgen, aldus het havenbedrijf.

Volgens North Sea Port zullen groene en circulaire brandstoffen de fossiele brandstoffen in de nieuwe hoogoven vervangen. De nevenstromen uit de staalproductie worden grondstoffen voor andere industriële sectoren zoals chemie, petrochemie of voeding.

Nieuwe hoogoven voor ArcelorMittal in Gent
Nieuwe hoogoven voor ArcelorMittal in Gent

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding