Regisseur Cary Joji Fukunaga kreeg de beschikking over de South Quay Terminal op Kingston van de Franse rederij om een ongekende actiescène te filmen. Een watervliegtuig vloog met hoge snelheid onder de portaalarmen van een rij containerkranen door. Dat werd gefilmd vanuit een helikopter die aan de andere kant van de kranen meevloog.

Voor zo ver bekend is dat niet eerder gebeurd. De producent, EON Productions, heeft niet bekend gemaakt wie de helikopter bestuurde, maar het ligt voor de hand dat dit 007 himself was. Die rol wordt gespeeld door Daniel Craig, die daarmee voor de vijfde en laatste keer in de huid van Ian Flemmings superheld kroop.

CMA CGM stelde daarnaast twee containerschepen beschikbaar, de ‘Fort Saint Georges’ (2.200 teu) en de ‘Fort de France’ (3.500 teu), plus zo’n duizend containers die nadrukkelijk in beeld komen. De rederij heeft niet bekendgemaakt wanneer de actiescènes zijn opgenomen, maar volgens de producent zijn de opnamen in Jamaica al in mei 2019 afgerond.

Budget 250 miljoen

De nieuwe 007-rolprent had dan ook al in april vorig jaar wereldwijd in première moeten gaan, maar vanwege de coronacrisis is de film – met een geschat budget van 250 miljoen dollar – op de plank gegaan. Als EON de scène dit jaar had willen filmen, had het waarschijnlijk een stuk dieper in de buidel moeten tasten. De huurtarieven voor schepen van deze grootte zijn het afgelopen jaar omhoog geschoten tot meer dan 50.000 dollar per dag.

Het project werd vanuit de rederij gecoördineerd door niemand minder dan Tanya Saadé Zeenny, executive officer van de CMA CGM Group en de zus van CEO Rodolphe Saadé. Die heeft voor een nadrukkelijk Frans tintje gezorgd. Op beide schepen wappert de trotse tricolore en ook de beide gezagvoerders zijn Frans.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding