Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de haven van Hamburg. De daling in de Duitse haven is daarmee zelfs nog sterker dan in Rotterdam en Antwerpen-Zeebrugge, hoewel de containeroverslag in Nederland en België ook fors terugliep. In Rotterdam, de grootste containerhaven van Europa, daalde de containeroverslag in het eerste halfjaar met 8,2% tot 6,7 miljoen teu, in Antwerpen met 5,2% tot 6,4 miljoen teu.
‘In vergelijking met andere havens aan de Noordzee is het absoluut duidelijk dat alle spelers in deze markt te maken hebben met dezelfde moeilijke omstandigheden’, zegt Axel Mattern, ceo van de marketingafdeling van Port of Hamburg.

Met name de handel met China liep het afgelopen jaar flink terug, hoewel het land met 1,1 miljoen teu de grootste handelspartner van Hamburg blijft. Het handelsverkeer tussen Hamburg en de Verenigde Staten nam juist toe met 7,4% tot 313.000 teu.
De totale goederenoverslag in Hamburg daalde tot 58,2 miljoen ton, 5,8% minder dan een jaar eerder. De overslag van bulkgoederen nam wel toe. Van januari tot juni werd 19 miljoen ton aan bulk verscheept in Hamburg, 7,7% meer dan in 2022.
Over de toekomst wil Hamburg wegens ‘de aanhoudende uitdagende economische en geopolitieke omstandigheden’ geen concrete uitspraken doen, maar de haven ‘gaat ervan uit dat in ieder geval de licht positieve trend van het tweede kwartaal zich zal voortzetten’.
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?