Het gaat bij de prijsverhogingen om de diensten van Fedex Express, Fedex Ground en Fedex Home Delivery. Bij de expeditie-activiteiten (FedEx Freight) is er zelfs sprake van een prijsstijging van bijna 7% voor klanten in de VS en Canada, laat het bedrijf weten. Het is nog niet bekend of dezelfde prijsverhogingen gelden voor de internationale activiteiten van de expresvervoerder, maar meestal wijken die niet al te veel af van de stijgingen in de Noord-Amerikaanse markt.

Extra toeslagen

FedEx laat verder weten dat klanten vanaf 15 januari van het volgende jaar ook aanzienlijk meer moeten gaan betalen voor de douaneafhandeling van zogeheten grote (oversized) internationale zendingen. Het gaat daarbij om een extra toeslag van 73 dollar per zending. Ook indien pakketten meer afhandeling vereisen, wordt er vanaf volgend jaar een aanvullende heffing (6,95 dollar) in rekening gebracht.

Daarnaast komt er ook voor drukke perioden een piektoeslag. Die ligt bij 7,4 dollar per pakket bij Federal Express, terwijl klanten in het grondvervoer van FedEx kunnen rekenen op een toeslag per zending van 6,95 dollar. Ook hier rechtvaardigt FedEx de tariefsverhoging met de aanzienlijk gestegen kosten in het pakketvervoer, Het gaat daarbij vooral om sterk toegenomen loonkosten.

Dure cao UPS

Dat FedEx zo vroeg al zijn tariefsverhogingen voor 2024 in de markt zet, heeft er volgens Amerikaanse analisten mee te maken dat het klanten wil terugwinnen van UPS, dat met het oog op een onlangs afgesloten dure cao voor de koeriers zeer waarschijnlijk met een aanzienlijk hogere tariefsverhoging moet komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement