K+N ziet bijna helft winst en omzet verdampen dit jaar

tarieven en marktvraag fors lager

De omzet van Kühne + Nagel (K+N), samen met DHL marktleider in de mondiale lucht- en zeevrachtexpeditie, liep over het derde kwartaal terug met maar liefst 45% terug naar 5,7 miljard euro. Over de eerste negen maanden van het boekjaar (19,2 miljard euro) verdampte zo’n 40% van de inkomsten bij de expeditiegigant. De nettowinst (1,26 miljard euro) halveerde. Dat blijkt uit de presentatie van de resultaten door de Zwitserse expediteur over het derde kwartaal en de eerste negen maanden van het lopende boekjaar.

Ook het bedrijfsresultaat (ebit) over de eerste drie kwartalen liep flink averij op en slonk met bijna 50% naar 1,7 miljard euro. De omzet- en winstdaling zijn bijna geheel toe te schrijven aan de dalende tarieven in de lucht-en zeevracht en de ingezakte marktvraag in deze twee markten.

Topman Stefan Paul van K+N wijst er ondanks de forse tegenvallers op dat K+N zich ‘kranig heeft geweerd’. Hij wijst er onder meer op dat ‘het gehoopte economisch herstel is uitgebleven’, maar dat K+N desondanks marktaandelen heeft gewonnen op de concurrentie in de containervaart en het bedrijf zich ‘heeft verzekerd van een goed rendement’.

54% minder containeromzet

Uit de gepresenteerde cijfers blijkt dat vooral de divisies Sea & Air Logistics financieel klappen hebben moeten incasseren de afgelopen negen maanden. Zeevracht sloot de eerste negen maanden af met een bedrijfsresultaat van 923,5 miljoen euro tegen 1,8 miljard euro een jaar geleden. De omzet kelderde intussen van een comfortabele 15,6 miljard naar 7,1 miljard, een afname van maar liefst 54%. Het containervolume kwam uit op 3,2 miljoen teu.

De divisie Air Logistics deelde in het leed van de collega’s in de containervaart. Over de eerste negen maanden kwam de omzet uit op 5,2 miljard euro (2022: 9,6 miljard). Dat leverde een ebit op van 452 miljoen euro tegen 1,26 miljard euro een jaar geleden. In totaal verscheepte K+N rond de 1,5 miljoen ton aan luchtvracht. Dat komt ongeveer overeen met de complete jaarlijkse overslag van Schiphol.

De inkomsten van de kleinere werkmaatschappij Road Logistics lagen tussen januari en september op 2,8 miljard euro en liepen daarmee vergeleken met de omzet van Sea & Air Logistics slechts met 316 miljoen euro terug. De bedrijfswinst in het wegvervoer bleef met 125,5 miljoen euro nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar (126,5 miljoen).

Contractlogistiek

Alleen de contractlogistiek leverde dit jaar met 167 miljoen euro meer op dan vorig jaar. Toen werd een bedrijfsresultaat bereikt van bijna 147 miljoen euro op een gelijk gebleven omzet van 3,8 miljard euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

K+N ziet bijna helft winst en omzet verdampen dit jaar | NT

K+N ziet bijna helft winst en omzet verdampen dit jaar

tarieven en marktvraag fors lager

De omzet van Kühne + Nagel (K+N), samen met DHL marktleider in de mondiale lucht- en zeevrachtexpeditie, liep over het derde kwartaal terug met maar liefst 45% terug naar 5,7 miljard euro. Over de eerste negen maanden van het boekjaar (19,2 miljard euro) verdampte zo’n 40% van de inkomsten bij de expeditiegigant. De nettowinst (1,26 miljard euro) halveerde. Dat blijkt uit de presentatie van de resultaten door de Zwitserse expediteur over het derde kwartaal en de eerste negen maanden van het lopende boekjaar.

Ook het bedrijfsresultaat (ebit) over de eerste drie kwartalen liep flink averij op en slonk met bijna 50% naar 1,7 miljard euro. De omzet- en winstdaling zijn bijna geheel toe te schrijven aan de dalende tarieven in de lucht-en zeevracht en de ingezakte marktvraag in deze twee markten.

Topman Stefan Paul van K+N wijst er ondanks de forse tegenvallers op dat K+N zich ‘kranig heeft geweerd’. Hij wijst er onder meer op dat ‘het gehoopte economisch herstel is uitgebleven’, maar dat K+N desondanks marktaandelen heeft gewonnen op de concurrentie in de containervaart en het bedrijf zich ‘heeft verzekerd van een goed rendement’.

54% minder containeromzet

Uit de gepresenteerde cijfers blijkt dat vooral de divisies Sea & Air Logistics financieel klappen hebben moeten incasseren de afgelopen negen maanden. Zeevracht sloot de eerste negen maanden af met een bedrijfsresultaat van 923,5 miljoen euro tegen 1,8 miljard euro een jaar geleden. De omzet kelderde intussen van een comfortabele 15,6 miljard naar 7,1 miljard, een afname van maar liefst 54%. Het containervolume kwam uit op 3,2 miljoen teu.

De divisie Air Logistics deelde in het leed van de collega’s in de containervaart. Over de eerste negen maanden kwam de omzet uit op 5,2 miljard euro (2022: 9,6 miljard). Dat leverde een ebit op van 452 miljoen euro tegen 1,26 miljard euro een jaar geleden. In totaal verscheepte K+N rond de 1,5 miljoen ton aan luchtvracht. Dat komt ongeveer overeen met de complete jaarlijkse overslag van Schiphol.

De inkomsten van de kleinere werkmaatschappij Road Logistics lagen tussen januari en september op 2,8 miljard euro en liepen daarmee vergeleken met de omzet van Sea & Air Logistics slechts met 316 miljoen euro terug. De bedrijfswinst in het wegvervoer bleef met 125,5 miljoen euro nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar (126,5 miljoen).

Contractlogistiek

Alleen de contractlogistiek leverde dit jaar met 167 miljoen euro meer op dan vorig jaar. Toen werd een bedrijfsresultaat bereikt van bijna 147 miljoen euro op een gelijk gebleven omzet van 3,8 miljard euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement