Het nieuws komt kort nadat de Zuid-Koreaanse rederij Hyundai Merchant Marine (HMM) besloot vanaf april 2020 niet langer gebruik te maken van de diensten van 2M en vanaf die datum zich zal aansluiten bij concurrent THE Alliance.

De samenwerking tussen 2M en ZIM heeft voorlopig alleen betrekking op de handel tussen het zuiden van de VS en Centraal- en Zuid-China en Zuid-Korea. Vanaf augustus varen er vanuit Houston (Texas) en Mobile (Alabama) wekelijks twee schepen uit.

ZIM en 2M begonnen september vorig jaar al een samenwerking op vijf loops op de Pacifische oceaan tussen Azië en de Amerikaanse oostkust. Afgelopen maart werd de coöperatie tussen de 2M-partners en de Israëliërs uitgebreid met onder meer vijf extra diensten tussen Azië en de oostkust van de VS.

Momentum

‘Dit is de derde fase van de nauwe samenwerking met 2M. Ik ben ervan overtuigd dat onze strategie momentum creëert waar onze klanten uiteindelijk van profiteren’,
aldus topman Eli Glickman van de Israëlische rederij.

Tot dusver is Hyundai Merchant Marine een van de weinige grote containerrederijen die zich niet had aangesloten bij één van de drie grote allianties (naast THE Alliance zijn dat 2M en de Ocean Alliance).

Wel maakten de Zuid-Koreanen soms gebruik van de gezamenlijke diensten van 2M. Dat contract loopt eind maart 2020 af. Een volwaardige partner is de Koreaanse rederij nooit geworden binnen 2M-alliantie. Dat is volgens consultancybureau Alphaliner ook de reden dat HMM nu zijn heil ergens anders heeft gezocht. Bij THE Alliance, bestaande uit de rederijen Hapag-Lloyd, ONE en Yang Ming, heeft HMM een samenwerkingsverband getekend met een looptijd tot 2030.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement