De Deense rederij rekent nu op een operationele winst (ebitda) van 37 miljard dollar. Bij de publicatie van de kwartaalcijfers in april was dit nog dertig miljard dollar en aan het begin van het jaar 24 miljard. Cumulatief is de winstverwachting daarmee dit jaar al met bijna 60% opgeschroefd.

Het concern spreekt van een ‘uitzonderlijke markt’ in de containervaart waarin ‘de congestie in de wereldwijde toeleveringsketens, die tot hogere vrachttarieven leidt, langer aanhoudt dan aanvankelijk werd verwacht’.

Contractbasis

Maersk voegt eraan toe dat de jongste ‘guidance’ gebaseerd is op de verwachting dat de de marktsituatie in de containervaart geleidelijk zal ‘normaliseren’ in het vierde kwartaal van het jaar. Eerder dit jaar zei topman Søren Skou dat inmiddels meer dan 70% van alle containers op contractbasis tegen vaste prijzen wordt vervoerd, waarmee de winst vooraf goed kan worden ingeschat.

Niettemin viel in het tweede kwartaal zowel de omzet met 21,7 miljard dollar als de de operationele winst met 10,3 miljard dollar hoger uit dan verwacht. In 2021 kwam de nettowinst uit op 18,2 miljard dollar. Dat was veruit de hoogste winst in de ruim honderdjarige geschiedenis van de onderneming en zes keer zo veel dan in 2020.

Hapag-Lloyd verhoogde zijn winstverwachting voor heel 2022 op basis van voorlopige halfjaarcijfers vorige week al met zeven miljard dollar tot 20,5 miljard dollar. Het begint er daarmee steeds meer op te lijken dat containervaart de recordwinsten van het afgelopen jaar dit jaar nog gaat overtreffen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement