Ocean Network Express is één van de vier deelnemers in het consortium Poseidon Acquisition Corp. Dat heeft een vrijblijvend bod uitgebracht van 14,45 dollar op de 32% van de aandelen in Atlas Corporation, die via de beurs in New York worden verhandeld. Atlas is het moederbedrijf van Seaspan en is voor 68% in handen van de andere drie Poseidon-partners.

Het belangrijkste doel van de operatie is om Atlas van de beurs te halen. Hoe groot het belang van Ocean Network Express in Atlas wordt als de overname doorgaat, is niet bekendgemaakt. Voor de hand ligt dat de in Singapore gevestigde rederij vooral uit is op toegang tot de enorme en relatief jonge containervloot van Seaspan.

1,1 miljoen teu

Die vloot omvatte begin dit jaar 134 schepen met een capaciteit van 1,1 miljoen teu en er waren op dat moment 67 nieuwe schepen van samen 850.000 teu in bestelling. Die enorme orderportefeuille is illustratief voor de razendsnelle groei van de ‘non operating owner’, die grotendeels met geld van investeerders is gefinancierd.

Het bod van 14,45 dollar ligt 25% boven de slotkoers van donderdag en waardeert Seaspan op ruim 3,6 miljard dollar. Poseidon benadrukt dat het bod niet bindend is en te alle tijde kan worden aangepast of ingetrokken. Ook wil het expliciete instemming van het management en de andere aandeelhouders alvorens een definitief bod uit te brengen.

De drie grootaandeelhouders, en partners in Poseidon, zijn de huidige topman David Sokol, leden van een zekere familie Washington en het Canadese investeringsfonds Fairfax Financial Holdings. Seaspan is van oorsprong Canadees, maar het operationele hoofdkantoor staat inmiddels in Hongkong en de groep is tegenwoordig statutair gevestigd op de Marshall Eilanden. De bemanningen worden aangetrokken via een kantoor in India.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement