Eerste treinrit over Russisch grondgebied na einde boycot agri-lading

agrarische producten

De eerste container met verse zalm vanuit Nederland is per trein onderweg naar Rusland en uiteindelijk China. Een doorbraak, omdat het de eerste testzending is met een product dat eerder niet over Russisch grondgebied vervoerd mocht worden. Wanneer het transport goed verloopt, start in april een nieuwe reguliere dienst met deze producten naar China via Rusland.

New Silk Way Logistics, een Nederlandse logistieke dienstverlener, vertelde zustertitel RailFreight.com dat het afgelopen vrijdag de container in Nederland heeft geladen. De trein, van vervoerder DBO Bahnoperator, vertrok op zaterdagochtend met als eindbestemming Xi’an. Van hieruit worden de producten naar Shanghai vervoerd. Op het moment van schrijven stond de container op de grens tussen Polen en Wit-Rusland.

‘Aan de grens met Rusland wordt het elektronische zegel aan de container bevestigd’, zegt Hanno Reeser, werkzaam bij de firma H.Essers, aandeelhouder van New Silk Way Logistics. ‘Dit wordt momenteel gedaan door de Russische regering, die ook bij de test betrokken is. Maar uiteindelijk is de spooroperator op dat stuk verantwoordelijk voor het aanbrengen van de verzegeling’, legt hij uit.

Elektronisch zegel

In juli 2019 kondigde de Russische regering aan dat ze het verbod op het vervoer over land van eerder gesanctioneerde goederen, zoals vers voedsel en landbouwproducten, zou opheffen. Er moet echter worden gegarandeerd dat de container niet op Russisch grondgebied wordt geopend. Het elektronische zegel verzamelt realtime gegevens en wanneer het wordt verwijderd aan de grens met Kazachstan, bewijst het dat de zending onderweg is.

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de levering van het elektronische zegel is een Russisch, commercieel bedrijf. Dit werd eerder dit jaar besloten, toen de Russische regering deze opdracht aanbesteedde. Eerder zei de regering dat de opdracht vrij in de markt gezet zou worden, maar het kwam hier later op terug.

Papierwerk

Het zegel is echter niet de enige extra handeling die moet worden gedaan, weet Reeser. ‘De verzending vereist extra papierwerk, met informatie over het type product, de eindbestemming en het doel. Deze aanvraag is onderworpen aan een leercurve. We moesten leren wat we moesten voorbereiden voor deze eerste zending. Maar als we dit een aantal keren hebben gedaan, weten we hoe alles moet’, zegt hij optimistisch.

De spoorgoederenmarkt heeft lang gewacht op de realisatie van de doorvoer, aangezien er na de eerste aankondiging van afgelopen zomer een periode van onzekerheid was. Ook aan Russische zijde was er een lange periode van voorbereiding van documentatie.

Grote markt

De opheffing van het verbod op doorvoer vanuit EU-landen zal zowel voor Europese verladers als voor Rusland een kans zijn. Deze laatste zal de vrachtvolumes die via haar grondgebied worden vervoerd, kunnen vergroten.

Bovendien is er momenteel veel vraag naar bepaalde voedingsmiddelen in China, vooral omdat de vrachtstromen zijn verstoord als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. ‘Er zijn dingen die China op dit moment echt nodig heeft’, zei Kuznetsova.

Over het algemeen mist China vleesproducten zoals rundvlees en varkensvlees, evenals vis, wijn en bier, zuivelproducten of andere voedingsmiddelen. Bloemen uit Nederland zijn een ander populair importproduct, die allemaal verboden waren voor doorvoer door Rusland.

Andere zendingen

New Silk Way Logistics heeft ​​nog veel meer diensten op het programma voor dit type transport. In Noorwegen stond sinds de aankondiging een zalmtrein klaar voor vertrek. Deze zou zalm vervoeren van de haven van Narvik naar Xi’an in China, waar momenteel via luchtvaart aan de vraag wordt voldaan. Jaarlijks wordt ongeveer dertigduizend ton zalm van het Finse Helsinki naar China verscheept.

‘We wilden deze service graag ontwikkelen, maar daarna hebben we lang moeten wachten tot het echt zou gebeuren. We hebben echter voorbereidingen getroffen om deze trein een kickstart te geven. We wachten momenteel op een vergunning van China om met dit product het land binnen te komen’, legt consultant Micael Blomster uit, die nauw betrokken is bij het project.

Welke producten?

De producten die tot nu door Rusland werden verboden, zijn:

 • Vers en ingevroren varkensvlees;
 • Vers en ingevroren rundvlees;
 • Gevogelte en bijproducten;
 • Reuzel en vet van andere soorten vlees;
 • Verse vis en schaaldieren;
 • Melk en zuivelproducten;
 • Groenten, wortelgewassen en knollen;
 • Fruit en noten;
 • Worst;
 • Zout;
 • Andere voedingsproducten.

Webinar

Zusterpublicatie RailFreight.com organiseerde eerder al een webinar over het opheffen van het Russische verbod. Hieronder kunt u het webinar terugkijken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Eerste treinrit over Russisch grondgebied na einde boycot agri-lading | NT

Eerste treinrit over Russisch grondgebied na einde boycot agri-lading

agrarische producten

De eerste container met verse zalm vanuit Nederland is per trein onderweg naar Rusland en uiteindelijk China. Een doorbraak, omdat het de eerste testzending is met een product dat eerder niet over Russisch grondgebied vervoerd mocht worden. Wanneer het transport goed verloopt, start in april een nieuwe reguliere dienst met deze producten naar China via Rusland.

New Silk Way Logistics, een Nederlandse logistieke dienstverlener, vertelde zustertitel RailFreight.com dat het afgelopen vrijdag de container in Nederland heeft geladen. De trein, van vervoerder DBO Bahnoperator, vertrok op zaterdagochtend met als eindbestemming Xi’an. Van hieruit worden de producten naar Shanghai vervoerd. Op het moment van schrijven stond de container op de grens tussen Polen en Wit-Rusland.

‘Aan de grens met Rusland wordt het elektronische zegel aan de container bevestigd’, zegt Hanno Reeser, werkzaam bij de firma H.Essers, aandeelhouder van New Silk Way Logistics. ‘Dit wordt momenteel gedaan door de Russische regering, die ook bij de test betrokken is. Maar uiteindelijk is de spooroperator op dat stuk verantwoordelijk voor het aanbrengen van de verzegeling’, legt hij uit.

Elektronisch zegel

In juli 2019 kondigde de Russische regering aan dat ze het verbod op het vervoer over land van eerder gesanctioneerde goederen, zoals vers voedsel en landbouwproducten, zou opheffen. Er moet echter worden gegarandeerd dat de container niet op Russisch grondgebied wordt geopend. Het elektronische zegel verzamelt realtime gegevens en wanneer het wordt verwijderd aan de grens met Kazachstan, bewijst het dat de zending onderweg is.

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de levering van het elektronische zegel is een Russisch, commercieel bedrijf. Dit werd eerder dit jaar besloten, toen de Russische regering deze opdracht aanbesteedde. Eerder zei de regering dat de opdracht vrij in de markt gezet zou worden, maar het kwam hier later op terug.

Papierwerk

Het zegel is echter niet de enige extra handeling die moet worden gedaan, weet Reeser. ‘De verzending vereist extra papierwerk, met informatie over het type product, de eindbestemming en het doel. Deze aanvraag is onderworpen aan een leercurve. We moesten leren wat we moesten voorbereiden voor deze eerste zending. Maar als we dit een aantal keren hebben gedaan, weten we hoe alles moet’, zegt hij optimistisch.

De spoorgoederenmarkt heeft lang gewacht op de realisatie van de doorvoer, aangezien er na de eerste aankondiging van afgelopen zomer een periode van onzekerheid was. Ook aan Russische zijde was er een lange periode van voorbereiding van documentatie.

Grote markt

De opheffing van het verbod op doorvoer vanuit EU-landen zal zowel voor Europese verladers als voor Rusland een kans zijn. Deze laatste zal de vrachtvolumes die via haar grondgebied worden vervoerd, kunnen vergroten.

Bovendien is er momenteel veel vraag naar bepaalde voedingsmiddelen in China, vooral omdat de vrachtstromen zijn verstoord als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. ‘Er zijn dingen die China op dit moment echt nodig heeft’, zei Kuznetsova.

Over het algemeen mist China vleesproducten zoals rundvlees en varkensvlees, evenals vis, wijn en bier, zuivelproducten of andere voedingsmiddelen. Bloemen uit Nederland zijn een ander populair importproduct, die allemaal verboden waren voor doorvoer door Rusland.

Andere zendingen

New Silk Way Logistics heeft ​​nog veel meer diensten op het programma voor dit type transport. In Noorwegen stond sinds de aankondiging een zalmtrein klaar voor vertrek. Deze zou zalm vervoeren van de haven van Narvik naar Xi’an in China, waar momenteel via luchtvaart aan de vraag wordt voldaan. Jaarlijks wordt ongeveer dertigduizend ton zalm van het Finse Helsinki naar China verscheept.

‘We wilden deze service graag ontwikkelen, maar daarna hebben we lang moeten wachten tot het echt zou gebeuren. We hebben echter voorbereidingen getroffen om deze trein een kickstart te geven. We wachten momenteel op een vergunning van China om met dit product het land binnen te komen’, legt consultant Micael Blomster uit, die nauw betrokken is bij het project.

Welke producten?

De producten die tot nu door Rusland werden verboden, zijn:

 • Vers en ingevroren varkensvlees;
 • Vers en ingevroren rundvlees;
 • Gevogelte en bijproducten;
 • Reuzel en vet van andere soorten vlees;
 • Verse vis en schaaldieren;
 • Melk en zuivelproducten;
 • Groenten, wortelgewassen en knollen;
 • Fruit en noten;
 • Worst;
 • Zout;
 • Andere voedingsproducten.

Webinar

Zusterpublicatie RailFreight.com organiseerde eerder al een webinar over het opheffen van het Russische verbod. Hieronder kunt u het webinar terugkijken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement