China komt met strengere regels voor export coronamiddelen

nieuwe zijderoute

China heeft strengere regels ingevoerd die ervoor moeten zorgen dat de productkwaliteit wordt gewaarborgd bij het doneren van hulpgoederen aan landen die getroffen zijn door de coronacrisis. Veel van de hulpgoederen worden per spoor richting Europa vervoerd.

De schriftelijke of elektronische aangifte moet sinds 1 april bij de Chinese douane worden ingediend. Daarnaast moeten alle producten het Chinese productregistratiecertificaat voor medische apparatuur hebben verkregen, dat voldoet aan de kwaliteitsnormen van het importerende land of regio.

Dit heeft het Chinese ministerie van Handel en de overheidsinstelling voor geneesmiddelen op 31 maart aangekondigd. Het is onder andere van toepassing op de export van nieuwe coronavirus-detectiemiddelen, medische maskers, medische beschermende kleding, ventilatoren en infraroodthermometers.

Met de wereldwijd toenemende verspreiding van het coronavirus is de export van de aan China geschonken materialen enorm gestegen. Sommige producten voldoen echter niet aan de eisen van importerende landen.

600.000 maskers teruggeroepen

In maart werden 1,3 miljoen maskers gekocht en vanuit China richting Nederland geëxporteerd. Bij inspectie bleek echter dat de FFP2-maskers het gezicht niet goed konden beschermen of defecte filtermembranen hadden. Diverse media meldden dat 600.000 maskers waren teruggeroepen, terwijl het ministerie van Volksgezondheid de rest van de zending in de wacht zette.

Op 2 april gaf Liu Changyu, een ambtenaar van de afdeling buitenlandse handel van het ministerie in China, commentaar op de terugroepactie en zei: ‘Na onderzoek leerde het ministerie dat de in Nederland gekochte gezichtsmaskers van verwante Chinese ondernemingen niet zijn ontworpen voor chirurgisch gebruik’.

De Chinese exporteur legde ook uit dat maskers niet mogen worden gebruikt voor medische doeleinden of voor zorgpersoneel op intensive care-afdelingen. Bovendien drong het ministerie er bij buitenlandse kopers op aan om Chinese leveranciers te kiezen die zich bij de Chinese regelgevende instanties voor geneesmiddelen hebben geregistreerd, de kwaliteit te verifiëren voordat ze de producten gebruiken en ze te gebruiken in overeenstemming met het toepassingsgebied en de operationele procedures.

Spoorgoederenvervoer

De uitbraak van het coronavirus heeft een negatieve impact op het lucht-, zee- en wegtransport, terwijl het spoorgoederenvervoer juist toeneemt. China Europe Express, een spoorgoederendienst tussen China en Europa, ziet de volumes flink stijgen en speelt een actieve rol in het transcontinentale transport van medische materialen.

Op 21 maart is een X8020-trein vanuit Yiwu met 110.000 medische maskers en beschermende kleding vertrokken die naar verwachting op 7 april in Madrid aan zal komen. Op 28 maart vertrok voor het eerst weer een containertrein van Wuhan, waar het coronavirus begon, naar Duisburg met aan boord 166,4 ton medische stoffen en tafelkleden.

Diezelfde dag gingen 130.000 maskers, 752 sets beschermende kleding en 2000 voorhoofdthermometers mee met de Chengdu-Lodz China Europe Express.

China komt met strengere regels voor export coronamiddelen | NT

China komt met strengere regels voor export coronamiddelen

nieuwe zijderoute

China heeft strengere regels ingevoerd die ervoor moeten zorgen dat de productkwaliteit wordt gewaarborgd bij het doneren van hulpgoederen aan landen die getroffen zijn door de coronacrisis. Veel van de hulpgoederen worden per spoor richting Europa vervoerd.

De schriftelijke of elektronische aangifte moet sinds 1 april bij de Chinese douane worden ingediend. Daarnaast moeten alle producten het Chinese productregistratiecertificaat voor medische apparatuur hebben verkregen, dat voldoet aan de kwaliteitsnormen van het importerende land of regio.

Dit heeft het Chinese ministerie van Handel en de overheidsinstelling voor geneesmiddelen op 31 maart aangekondigd. Het is onder andere van toepassing op de export van nieuwe coronavirus-detectiemiddelen, medische maskers, medische beschermende kleding, ventilatoren en infraroodthermometers.

Met de wereldwijd toenemende verspreiding van het coronavirus is de export van de aan China geschonken materialen enorm gestegen. Sommige producten voldoen echter niet aan de eisen van importerende landen.

600.000 maskers teruggeroepen

In maart werden 1,3 miljoen maskers gekocht en vanuit China richting Nederland geëxporteerd. Bij inspectie bleek echter dat de FFP2-maskers het gezicht niet goed konden beschermen of defecte filtermembranen hadden. Diverse media meldden dat 600.000 maskers waren teruggeroepen, terwijl het ministerie van Volksgezondheid de rest van de zending in de wacht zette.

Op 2 april gaf Liu Changyu, een ambtenaar van de afdeling buitenlandse handel van het ministerie in China, commentaar op de terugroepactie en zei: ‘Na onderzoek leerde het ministerie dat de in Nederland gekochte gezichtsmaskers van verwante Chinese ondernemingen niet zijn ontworpen voor chirurgisch gebruik’.

De Chinese exporteur legde ook uit dat maskers niet mogen worden gebruikt voor medische doeleinden of voor zorgpersoneel op intensive care-afdelingen. Bovendien drong het ministerie er bij buitenlandse kopers op aan om Chinese leveranciers te kiezen die zich bij de Chinese regelgevende instanties voor geneesmiddelen hebben geregistreerd, de kwaliteit te verifiëren voordat ze de producten gebruiken en ze te gebruiken in overeenstemming met het toepassingsgebied en de operationele procedures.

Spoorgoederenvervoer

De uitbraak van het coronavirus heeft een negatieve impact op het lucht-, zee- en wegtransport, terwijl het spoorgoederenvervoer juist toeneemt. China Europe Express, een spoorgoederendienst tussen China en Europa, ziet de volumes flink stijgen en speelt een actieve rol in het transcontinentale transport van medische materialen.

Op 21 maart is een X8020-trein vanuit Yiwu met 110.000 medische maskers en beschermende kleding vertrokken die naar verwachting op 7 april in Madrid aan zal komen. Op 28 maart vertrok voor het eerst weer een containertrein van Wuhan, waar het coronavirus begon, naar Duisburg met aan boord 166,4 ton medische stoffen en tafelkleden.

Diezelfde dag gingen 130.000 maskers, 752 sets beschermende kleding en 2000 voorhoofdthermometers mee met de Chengdu-Lodz China Europe Express.