De buitenlandse chauffeurs zouden via ‘constructies’ in onderaanneming worden ingezet bij een Belgische vervoerder. Ze zouden soms maandenlang achtereen in de Benelux werken. In België spraken de bonden een Bulgaar die zei al zeven maanden lang voor Ikea in de Benelux te hebben gereden.

De bonden wijzen erop dat hierdoor Nederlandse en Belgische chauffeurs hun werk dreigen kwijt te raken, terwijl de overheden in beide landen forse bedragen aan belastinginkomsten mislopen.

Ikea zegt in een reactie ervan uit te gaan dat de transportbedrijven die het inschakelt zich houden aan alle geldende regels op het gebied van beloning en arbeidsvoorwaarden. De chauffeurs moeten ‘in goede en eerlijke arbeidsomstandigheden werken’, zegt het bedrijf. Ikea is bereid met de bonden te praten over verbetering.