Ondanks miljoenenstrop hogere winst voor TVM

Wegvervoer

Transportverzekeraar TVM heeft vorig jaar een verlies moeten nemen van 11,2 miljoen euro wegens het faillissement van Koops Furness. Toch wist TVM de nettowinst 10% op te voeren tot 19,4 miljoen euro.

TVM had een belang in Koops Furness, een houdstermaatschappij van autodealerbedrijven. Dat waren onder meer Furness Car, Fivan Auto, Koops Furness Lease, Koops Furness Schade en Cosmo Trucks. Een groot deel van de tot de groep behorende bedrijven zijn in de loop van vorig jaar failliet gegaan.

Bestuursvoorzitter Arjan Bos van de coöperatieve transportverzekeraar heeft aangekondigd dat het beleggingsbeleid van TVM als gevolg van het verlies dat op het belang in Koops Furness moest worden genomen, op de schop gaat. ‘We zullen niet meer investeren in een privébedrijf’, aldus Bos.

Ondanks de strop die het faillissement van Koops Furness voor TVM opleverde wist de verzekeraar de nettowinst op te voeren. Van die nettowinst kwam 7,4 miljoen euro voort uit verzekeringsactiviteiten en 12 miljoen euro uit beleggingen.

TVM kan goed merken dat de wegvervoerbranche zich sinds vorig jaar herstelt van de economische crisis. Dat herstel brengt meer voertuigbewegingen mee en daardoor ook meer schadegevallen. TVM moest per honderd euro premieinkomsten veertig eurocent meer uitkeren.

De schaderatio, het uitgekeerde bedrag als percentage van de premieinkomsten, steeg naar 78,9. Vijf jaar geleden was dat met 74,1% nog vijf punten lager. ‘Het verband tussen meer economische activiteit, meer kilometers en dus ook meer schade komt ook nu weer duidelijk naar voren’, zegt de financiële topman van TVM, Dirk Jan Klein Essink.

De premie-inkomsten stegen vorig jaar met 4,3% tot 208 miljoen euro. De verzekeraar realiseerde in België, waar het bedrijf zijn vleugels wil uitslaan, een groei van 15%. Groei is er ook in Duitsland en Polen, landen waar TVM ook meer en meer actief is. In Duitsland denkt TVM de komende jaren te groeien naar 25 tot 30 miljoen aan jaarlijkse premie-inkomsten.

TVM richt zich nadrukkelijk op preventie van schade en op verbetering van de verkeersveiligheid. Die formule lijkt, zegt bestuursvoorzitter Bos, zeker ook in Duitsland aan te slaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Ondanks miljoenenstrop hogere winst voor TVM | NT

Ondanks miljoenenstrop hogere winst voor TVM

Wegvervoer

Transportverzekeraar TVM heeft vorig jaar een verlies moeten nemen van 11,2 miljoen euro wegens het faillissement van Koops Furness. Toch wist TVM de nettowinst 10% op te voeren tot 19,4 miljoen euro.

TVM had een belang in Koops Furness, een houdstermaatschappij van autodealerbedrijven. Dat waren onder meer Furness Car, Fivan Auto, Koops Furness Lease, Koops Furness Schade en Cosmo Trucks. Een groot deel van de tot de groep behorende bedrijven zijn in de loop van vorig jaar failliet gegaan.

Bestuursvoorzitter Arjan Bos van de coöperatieve transportverzekeraar heeft aangekondigd dat het beleggingsbeleid van TVM als gevolg van het verlies dat op het belang in Koops Furness moest worden genomen, op de schop gaat. ‘We zullen niet meer investeren in een privébedrijf’, aldus Bos.

Ondanks de strop die het faillissement van Koops Furness voor TVM opleverde wist de verzekeraar de nettowinst op te voeren. Van die nettowinst kwam 7,4 miljoen euro voort uit verzekeringsactiviteiten en 12 miljoen euro uit beleggingen.

TVM kan goed merken dat de wegvervoerbranche zich sinds vorig jaar herstelt van de economische crisis. Dat herstel brengt meer voertuigbewegingen mee en daardoor ook meer schadegevallen. TVM moest per honderd euro premieinkomsten veertig eurocent meer uitkeren.

De schaderatio, het uitgekeerde bedrag als percentage van de premieinkomsten, steeg naar 78,9. Vijf jaar geleden was dat met 74,1% nog vijf punten lager. ‘Het verband tussen meer economische activiteit, meer kilometers en dus ook meer schade komt ook nu weer duidelijk naar voren’, zegt de financiële topman van TVM, Dirk Jan Klein Essink.

De premie-inkomsten stegen vorig jaar met 4,3% tot 208 miljoen euro. De verzekeraar realiseerde in België, waar het bedrijf zijn vleugels wil uitslaan, een groei van 15%. Groei is er ook in Duitsland en Polen, landen waar TVM ook meer en meer actief is. In Duitsland denkt TVM de komende jaren te groeien naar 25 tot 30 miljoen aan jaarlijkse premie-inkomsten.

TVM richt zich nadrukkelijk op preventie van schade en op verbetering van de verkeersveiligheid. Die formule lijkt, zegt bestuursvoorzitter Bos, zeker ook in Duitsland aan te slaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement