Ook werkgevers zien weinig in voorstellen Commissie

Wegvervoer

Werkgevers in het goederenvervoer over de weg zien weinig in de jongste voorstellen van de Europese Commissie om de concurrentie in de branche eerlijker te maken en aan uitbuiting een einde te maken.

Chauffeurs

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is tegen de voorgestelde verruiming van de cabotageregels. De Commissie wil cabotage onbeperkt toestaan in de vijf dagen die volgen op een internationale rit.

TLN noemt die periode veel te ruim, ‘ondanks het voorstel om dat wel uitsluitend tegen lokale tarieven te laten doen’. Dat laatste zou volgens de organisatie in elk geval helpen in Europa een effen speelveld te scheppen.

Ook is TLN ‘niet gelukkig’ met het voorstel van Brussel om chauffeurs die naar het buitenland worden uitgezonden na drie dagen werken per maand te belonen volgens de in dat buitenland geldende minimumarbeidsvoorwaarden.

Volgens de organisatie loopt dit uit op ‘een administratieve nachtmerrie’. ‘De ondernemer kan te maken krijgen met vele verschillende loonregimes per maand, omdat veel internationale chauffeurs regelmatig vier dagen in een maand diverse landen aandoen.

Daardoor blijft er in Europa een ‘lappendeken’ aan regelingen en lijkt controle op de naleving ervan ‘onmogelijk’. Grote moeite heeft TLN verder met het voorgestelde verbod op het doorbrengen van de verplichte 45 uur rust in de cabine. De organisatie wil dat dit eens in de vier weken nog wel wordt toegestaan.

De nieuwe rijtijdenregeling, met dat slaapverbod in de vrachtauto, maakt het wegvervoer alleen maar minder flexibel, zegt TLN. De organisatie wijst erop dat uit eigen onderzoek van de Commissie is gebleken dat de bestaande voorschriften de flexibiliteit al in de weg staan.

Eerder reageerden de sociale partners van de werkgevers in het wegvervoer al afwijzend op de voorstellen uit Brussel. Ze zijn volgens de vakbonden geen oplossing voor het vraagstuk van ‘sociale dumping’ in de bedrijfstak, maar dreigen dat nog te verergeren.

Dat vindt ook een belangrijk deel van het Europees Parlement, dat in de loop van de maand met de Commissie over het pakket maatregelen debatteert.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Ook werkgevers zien weinig in voorstellen Commissie | NT

Ook werkgevers zien weinig in voorstellen Commissie

Wegvervoer

Werkgevers in het goederenvervoer over de weg zien weinig in de jongste voorstellen van de Europese Commissie om de concurrentie in de branche eerlijker te maken en aan uitbuiting een einde te maken.

Chauffeurs

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is tegen de voorgestelde verruiming van de cabotageregels. De Commissie wil cabotage onbeperkt toestaan in de vijf dagen die volgen op een internationale rit.

TLN noemt die periode veel te ruim, ‘ondanks het voorstel om dat wel uitsluitend tegen lokale tarieven te laten doen’. Dat laatste zou volgens de organisatie in elk geval helpen in Europa een effen speelveld te scheppen.

Ook is TLN ‘niet gelukkig’ met het voorstel van Brussel om chauffeurs die naar het buitenland worden uitgezonden na drie dagen werken per maand te belonen volgens de in dat buitenland geldende minimumarbeidsvoorwaarden.

Volgens de organisatie loopt dit uit op ‘een administratieve nachtmerrie’. ‘De ondernemer kan te maken krijgen met vele verschillende loonregimes per maand, omdat veel internationale chauffeurs regelmatig vier dagen in een maand diverse landen aandoen.

Daardoor blijft er in Europa een ‘lappendeken’ aan regelingen en lijkt controle op de naleving ervan ‘onmogelijk’. Grote moeite heeft TLN verder met het voorgestelde verbod op het doorbrengen van de verplichte 45 uur rust in de cabine. De organisatie wil dat dit eens in de vier weken nog wel wordt toegestaan.

De nieuwe rijtijdenregeling, met dat slaapverbod in de vrachtauto, maakt het wegvervoer alleen maar minder flexibel, zegt TLN. De organisatie wijst erop dat uit eigen onderzoek van de Commissie is gebleken dat de bestaande voorschriften de flexibiliteit al in de weg staan.

Eerder reageerden de sociale partners van de werkgevers in het wegvervoer al afwijzend op de voorstellen uit Brussel. Ze zijn volgens de vakbonden geen oplossing voor het vraagstuk van ‘sociale dumping’ in de bedrijfstak, maar dreigen dat nog te verergeren.

Dat vindt ook een belangrijk deel van het Europees Parlement, dat in de loop van de maand met de Commissie over het pakket maatregelen debatteert.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement