Sinds begin deze eeuw was het transport van tankcontainers met de langere en zwaardere vrachtautocombinatie verboden, zelfs als de containers leeg zijn. Tot genoegen van Transport en Logistiek Nederland (TLN) is dit verbod voor althans lege tankcontainers nu opgeheven.

TLN heeft zich lang ingespannen om het vervoer van lege tank- en vloeistofcontainers met ecocombi’s opgeheven te krijgen. De organisatie wijst erop dat jaarlijks tienduizenden lege tankcontainers, doorgaans gereinigd, over de weg worden vervoerd.

Mag dat met ecocombi’s gebeuren, dan kan dit zomaar 30% aan truckritten schelen. Dat maakt het transport efficiënter en duurzamer en bespaart op brandstofkosten. Volgens TLN is het vervoer van tankcontainers – vol of leeg – met ecocombi’s jarenlang uitgesloten geweest, omdat dit de handhaving ten goede zou komen.

Het ministerie houdt er rekening mee dat in Duitsland en Scandinavië het vervoer van lege tankcontainers met gevaarlijke stoffen geen veiligheidsproblemen heeft opgeleverd. Dit vervoer wordt nu toegestaan en de nieuwe regeling staat vermoedelijk begin april in de Staatscourant.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement